Review article
UPORABA ENZIMA KOJI RAZGRAĐUJU NEŠKROBNE POLISAHARIDE U HRANIDBI NEPREŽIVAČA
Janez Salobir
; Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Domžale, Slovenija
Abstract
Uporaba enzima koji razgrađuju neškrobne polisaharide (NŠP) u hranidbi nepreživača osobito β-glukane i ksilane, u krmnim smijesama na osnovu nekih žitarica za perad i svinje u posljednjim godinama pokazala se opravdanom. Dodavanje temelji se na (djelomično) razgradnji NŠP, koje vodi do poboljšanja učinkovitosti probave (povećana probavljivost hraniva i energetska vrijednost krmiva..) i dovede do poboljšanja proizvodnih osobina. Opisane su neke zakonitosti, koje mogu prouzrokovati određene varijabilnosti rezultata (vrsta životinja, starost, sadržaj i topljivost NŠP u žitaricama, osobine enzima...).
Keywords
Hrčak ID:
164894
URI
Publication date:
17.6.1994.
Visits: 1.061 *