Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17559/TV-20150427225158

Obrada visokorizičnog bio otpada metodom alkalne hidrolize i izolacija amino kiselina

Sanja Kalambura orcid id orcid.org/0000-0002-4337-4892 ; University of Applied Sciences Velika Gorica, Zagrebačka 5, 10 410 Velika Gorica, Croatia
Tajana Krička orcid id orcid.org/0000-0002-8044-4861 ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Darko Kiš ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, 31 000 Osijek, Croatia
Sunčica Guberac ; Faculty of Agriculture, J. J. Strossmayer University of Osijek, Kralja Petra Svačića 1d, 31 000 Osijek, Croatia
Dražan Kozak orcid id orcid.org/0000-0001-5245-4686 ; Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Ivane Brlic Mazuranic 2, 35000 Slavonski Brod, Croatia
Antun Stoić ; Mechanical Engineering Faculty in Slavonski Brod, J. J. Strossmayer University of Osijek, Trg Ivane Brlic Mazuranic 2, 35000 Slavonski Brod, Croatia


Full text: croatian pdf 437 Kb

page 1771-1776

downloads: 954

cite

Full text: english pdf 437 Kb

page 1771-1776

downloads: 372

cite


Abstract

Nusproizvod životinjskog podrijetla vrlo je opasan za životinje i ljudsko zdravlje. Mozak životinja i leđna moždina su vrlo rizični te mogu biti zaraženi prionima te je stoga vrlo važno da se zbrinjavanje ovakvog materijala obavlja u strogo kontroliranim uvjetima. Metoda kojom se postiže smanjenje rizika za zdravlje ljudi je metoda alkalne hidrolize. Standardna metoda alkalne hidrolize odvija se pri 150 °C, 3 h do 6 h i tlaku od 4 bara. Rad donosi istraživanje na polju izolacije amino kiselina nakon provedene alkalne hidrolize pri različitim uvjetima temperature (135 °C, 150 °C, 153 °C), vremena (2 h, 3 h, 6 h) i lužinama (NaOHi KOH) uzimajući u obzir činjenicu da su amino kiseline osjetljive na promjenu temperature, lužine i tlaka. Analizirani hidrolizat pokazuje uspješno provedenu alkalnu hidrolizu pri različitim eksperimentalnim uvjetima.Veći sadržaj proteina, koji je generalno u svim uzorcima relativno nizak, postignut je s NaOH pri temperature 135 °C i vremenu 2 h, dok je u reakciji s KOH veća koncentracija proteina postignuta pri 150 °C i 3 h. Suha tvar se povećavala s duljinom hidroliziranja te je najveća vrijednost postignuta pri temperaturi od 150 °C i vremenu od 6 h s obje lužine. Većina aminokiselina je prošla process racemizacije u D-amino kiseline poput: Asparagina, Glutaminske kiseline, Triptofana i IzoLeucina. Lizin je pokazao veću otpornost na alkalni medij u usporedbi s ostalim aminokiselinama. Izolacija određenih amino kiselina poput Asparagina, Glutaminske kiseline, Glicina, Alanina i Leucina moguća je budući iste pokazuju zadovoljavajuću količinu u hidrolizatu.

Keywords

parametric alkaline hidrolize; zdravstveni rizici; nusproizvod životinjskog podrijetla; gospodarenje otpadom

Hrčak ID:

169366

URI

https://hrcak.srce.hr/169366

Publication date:

29.11.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 2.764 *