Skip to the main content

Original scientific paper

Kemijski sastav voćnih vina od aronije

Antonija Tomić ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Tomaz ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ana Jeromel ; Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Full text: croatian pdf 108 Kb

page 63-69

downloads: 2.709

cite


Abstract

U novije vrijeme zabilježen je rastući interes za konzumacijom funkcionalne hrane koja svojim sastavom pozitivno utječe na razvoj i funkcioniranje ljudskog organizma. Plodovi aronije (Aronia melanocarpa) i proizvodi dobiveni njihovom preradom predstavljaju vrijedan izvor polifenola, posebno proantocijanidina i antocijana. Zbog visoke zastupljenosti u plodovima voća i visoke antioksidativne aktivnosti, polifenoli se smatraju najznačajnijim dijetarnim antioksidansima. Antioksidansi su tvari koje usporavaju procese oksidacije u organizmu, te na taj način usporavaju procese starenja.
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi kemijski sastav, koncentraciju ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijski kapacitet voćnih vina od aronije proizvedene u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Keywords

aronija; polifenoli; fizikalno-kemijski sastav; antocijani; antioksidacijski kapacitet

Hrčak ID:

172208

URI

https://hrcak.srce.hr/172208

Publication date:

20.12.2016.

Article data in other languages: english

Visits: 4.265 *