Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj dijetalnog ribljeg ulja na razinu n-3 polinezasićenih masnih kiselina, trans-kiselina i konjugirane linolne kiseline u ovčjem mlijeku

Massimo Mozzon ; Dipartimento di Biotecnologie Agrarie ed Ambientali, Università degli Studi di Ancona, via Brecce Bianche, I-60131 Ancona, Italy
Natale G. Frega ; Dipartimento di Biotecnologie Agrarie ed Ambientali, Università degli Studi di Ancona, via Brecce Bianche, I-60131 Ancona, Italy
Baldassare Fronte ; Dipartimento di Produzioni Animali, Università degli studi di Pisa, viale delle Piagge 2, I-56100 Pisa, Italy
Massimo Tocchini ; Dipartimento di Produzioni Animali, Università degli studi di Pisa, viale delle Piagge 2, I-56100 Pisa, Italy


Full text: english pdf 83 Kb

page 213-219

downloads: 311

cite


Abstract

Izdvojene su tri skupine od po 10 ovaca sa Sardinije između 3. i 6. mjeseca laktacije kako bi se utvrdio utjecaj dodatne ishrane s n-3 masnim kiselinama na proizvodnju mlijeka i sastav masnoća u mlijeku. Kontrolna skupina (A) hranjena je smjesom sijena od Gramineae s kuglicama lucerne i koncentratom; ostale skupine (B i C) hranjene su kao i kontrolna, ali uz sve veću količinu ribljeg ulja. Plinskom kromatografijom određene su u mlijeku nutritivno važne masne kiseline (n-3 polinezasićene masne kiseline, PUFA; trans-kiseline i konjugirana linolna kiselina, CLA). Za razliku od kravljeg mlijeka, mlijeko normalno hranjenih ovaca sadržavalo je primjetne udjele n-3 PUFA i veće količine CLA. Dodatak ribljeg ulja očitovao se u povećanoj količini n-3 PUFA, CLA i trans-izomera u mliječnoj masti. U ovčjem mlijeku postoji pozitivna korelacija (R2 = 0,964) između količine trans- i n-3 masnih kiselina, a uska pozitivna korelacija (R2 = 0,996) između udjela CLA i trans-monoenskih masnih kiselina. Dodatak PUFA uzrokovao je slabo, ali statistički nesignifikantno, snizivanje postotka mliječne masti. Dijetalno riblje ulje značajno je utjecalo na proizvodnju mlijeka: ovce hranjene dodatnim n-3 masnim kiselinama proizvele su više mlijeka od onih koje su bile u kontrolnoj skupini.

Keywords

Hrčak ID:

178479

URI

https://hrcak.srce.hr/178479

Publication date:

25.9.2002.

Article data in other languages: english

Visits: 1.194 *