Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.5080

Proizvodnja bioplina iz pivskog kvasca u anaerobnom sekvencijskom kotlastom reaktoru

Gregor Drago Zupančič ; Sustainable Technologies Development Centre Ltd, Dragutina Golika 63, HR-10000 Zagreb, Croatia
Mario Panjičko ; Sustainable Technologies Development Centre Ltd, Dragutina Golika 63, HR-10000 Zagreb, Croatia
Bruno Zelić orcid id orcid.org/0000-0003-3210-2960 ; University of Zagreb, Faculty of Chemical Engineering and Technology, Marulićev trg 19, HR-10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 728 Kb

page 187-196

downloads: 895

cite


Abstract

Upotreba obnovljivih izvora energije u proizvodnji pića i prehrambenoj industriji postaje sve značajnija. U pivarskoj industriji znatan postotak neiskorištenih sirovina proizvodnog procesa postaje sekundarna sirovina ili se zbrinjava kao otpad. Do nedavno se mali broj istraživača bavio anaerobnom digestijom pivskog kvasca. Osnovni razlog tome je iskorištavanje pivskog kvasca kao sekundarne sirovine u prehrambenoj industriji te kao stočne hrane. Osim toga, tržišna vrijednost pivskog kvasca veća je od njegove energetske vrijednosti. S druge strane, zbog povećanja cijene energije, pivski kvasac postaje sve zanimljiviji energetski izvor, unatoč teškoj razgradljivosti u anaerobnim uvjetima. U radu je istražena anaerobna razgradnja pivskog kvasca i otpadnih voda pivarske industrije u poluindustrijskom anaerobnom sekvencijskom kotlastom reaktoru (ASBR reaktor) uz primjenu granulirane biomase. Provedeni pokusi bili su uspješni, a proces je bio stabilan pri stupnju organskog opterećenja do 8,0 kg/(m3·dan), dok je maksimalni stupanj organskog opterećenja u jednom ciklusu bio 13,6 kg/(m3·dan). Postignuta je specifična proizvodnja bioplina od 0,430 m3/kg i učinkovitost uklanjanja ukupnog organskog opterećenja od preko 90 %. Ovo istraživanje je pokazalo da se pivski kvasac može učinkovito anaerobno razgraditi u ASBR reaktoru ako je volumni udjel pivskog kvasca u smjesi s otpadnim vodama pivarske industrije manji od 8 %. Osim toga, anaerobnom razgradnjom pivskog kvasca u ASBR reaktoru može se povećati proizvodnja bioplina iz otpadnih voda pivarske industrije za 50 %.

Keywords

anaerobna razgradnja; ASBR reaktor; bioplin; pivski kvasac

Hrčak ID:

183065

URI

https://hrcak.srce.hr/183065

Publication date:

14.6.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 2.542 *