Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4732

Sinteza galaktozil derivata glukonske kiseline transglikozilacijom pomoću β-galaktozidaze

Aleksandra Wojciechowska orcid id orcid.org/0000-0003-1706-082X ; Institute of Food Technology and Analysis, Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology, Stefanowskiego 4/10, PL-90-924 Łódź, Poland
Robert Klewicki orcid id orcid.org/0000-0003-0600-9906 ; Institute of Food Technology and Analysis, Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology, Stefanowskiego 4/10, PL-90-924 Łódź, Poland
Michał Sójka ; Institute of Food Technology and Analysis, Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology, Stefanowskiego 4/10, PL-90-924 Łódź, Poland
Elżbieta Klewicka ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Faculty of Biotechnology and Food Sciences, Lodz University of Technology, Wólczańska 171/173, PL-90-924 Łódź, Poland


Full text: english pdf 597 Kb

page 258-265

downloads: 638

cite


Abstract

Bioničke kiseline su bioaktivni spojevi koji imaju niz zanimljivih svojstava. Najčešće se dobivaju kemijskom ili enzimskom oksidacijom disaharida. U ovom je radu ispitan galaktozil derivat glukonske kiseline, dobiven novom metodom sinteze bioničkih kiselina transglikozilacijom pomoću β-galaktozidaze uz laktozu kao supstrat. Proizvodi dobiveni ovom metodom imaju drukčiju strukturu (a time vjerojatno i svojstva) od onih dobivenih tradicionalnom oksidacijom disaharida. Svrha je ovoga rada bila odrediti utjecaj odabranih parametara (koncentracije i omjera supstrata, količine enzima, vremena, pH-vrijednosti i prisutnosti soli) na tijek reakcije katalizirane enzimskim pripravkom Lactozym, što sadržava β galaktozidazu iz kvasca Kluyveromyces lactis. Istraživanje je pokazalo da se s povećanjem udjela suhe tvari u osnovnoj otopini (do 50 % mase po volumenu) i dodatkom soli povećao prinos proizvoda. S druge strane, s povećanjem pH-vrijednosti sa 7,0 na 9,0 i dodatkom magnezijeve i manganove soli smanjio se udjel derivata. Osim toga, s povećanjem doze β-galaktozidaze na više od 35 000 jedinica u 100 g laktoze također se smanjio prinos proizvoda. Najpovoljniji molarni omjer natrijevog glukonata i laktoze bio je 2,225:0,675. Ovisno o uvjetima sinteze, koncentracija proizvoda u reakcijskoj smjesi bila je između 17,3 i 118,3 g/L, što odgovara masenom udjelu suhe tvari od 6,64 do 23,7 %. Rezultati dobiveni u ovom radu mogu poslužiti za dizajn industrijskog procesa.

Keywords

glukonska kiselina; β-galaktozidaza; transglikozilacija; laktoza

Hrčak ID:

183074

URI

https://hrcak.srce.hr/183074

Publication date:

14.6.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 1.802 *