Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 40 No. 5, 2017.
Professional paper
https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.4
Primjena gnojiva na bazi fosfita u gnojidbi salate i ostalog lisnatog povrća
David Gluhić
; Veleučilište Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč
Abstract
Fosfor je važan biogeni element za sve poljoprivredne kulture, iako se potrebe za fosforom značajno razlikuju između pojedinih poljoprivrednih kultura. Fosfor je sastavni element adenozindifosfata (ADP) i adenozintrifosfata (ATP); spojeva koji su izvor energije za sve fiziološke procese u biljci. S druge strane, gnojidba fosforom je dosta problematična, zbog niza čimbenika koji smanjuju usvajanje fosfora. Stoga, je odnedavno, kemijska industrija gnojiva ponudila nove mogućnosti u problemu gnojidbe fosforom – gnojiva na bazi fosfita. Zbog niza pozitivnih učinaka u gnojidbi, gnojiva na bazi fosfita počinju se sve više koristiti za gnojidbu poljoprivrednih kultura, pa tako i lisnatog povrća, poput salate, blitve, špinata i drugog lisnatog povrća. Osim u folijarnoj gnojidbi, fosfiti se mogu koristiti u sustavima fertirigacije. U proizvodnji gnojiva fosfiti se mješaju sa ostalim elementima, poput kalija, magnezija, kalcija ili nekog mikroelementa, te se time dobivaju visoko koncentrirana gnojiva za upotrebu u poljoprivredi. Fosfiti su specifični spojevi koji osim na ishranu biljaka imaju i ostale pozitivne učinke u poljoprivrednoj proizvodnji. Primjena fosfita efektivno povećava otpornost biljke na bolesti uvjetovane gljivicama te povećava otpornosti i na bakterijske bolesti salate. Kako je salata kultura koja se uzgaja vrlo intenzivno u vrlo uskom plodoredu, ova pozitivna svojstva gnojiva na bazi fosfita su vrlo važna.
Keywords
fosfiti; fosfor; kalij-fosfit; salata
Hrčak ID:
188463
URI
Publication date:
27.10.2017.
Visits: 2.601 *