Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.9

Vinski kultivari vinove loze u Hercegovini

Nino Rotim ; Federalni agromediteranski zavod Mostar
Mladen Gašpar ; Federalni agromediteranski zavod Mostar
Ivica Perić ; Federalni agromediteranski zavod Mostar


Full text: croatian pdf 329 Kb

page 78-85

downloads: 5.684

cite


Abstract

Prema povijesnim podatcima vinova loza se na području Hercegovine uzgajala i u vrijeme starih Ilira, odnosno plemena Daorsa. Danas se prema procjenama u BiH nalazi oko 4.000 hektara pod vinovom lozom. U mnoštvu vinskih kultivara lokalnog sortimenta svojom kakvoćom izdvojili su se kultivari Žilavka i Blatina. Uz Žilavku se u hercegovačkim nasadima vinove loze uzgajaju prateće sorte Bena, Krkošija i Dobrogostina, a uz Blatinu autohtoni kultivar Trnjak, kao i poznati svjetski kultivari Vranac, Merlot i Alicante Bouschet. U razdoblju nakon Domovinskog rata na području Hercegovine podižu se i nasadi vinove loze u kojima su zastupljeni i ostali, cijenjeni kultivari kao što su Syrah, Chardonnay, Cabernet sauvignon, Souvignon blanc, Muscat ottonel, Graševina i brojni drugi.

Keywords

vinova loza; područje Hercegovine; kultivari Žilavka i Blatina

Hrčak ID:

188468

URI

https://hrcak.srce.hr/188468

Publication date:

27.10.2017.

Article data in other languages: english

Visits: 7.160 *