Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0102

Ekspresija gena za toksični šok sindrom toksin 1 Staphylococcus aureus u mlijeku - dokaz koncepta

Milijana Babić ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Bul. Oslobođenja 18, 11000 Belgrade, Serbia
Marija Pajić ; Faculty of Agriculture, University of Novi Sad, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad, Serbia
Aleksandra Nikolić ; Institute of Meat Hygiene and Technology, Kaćanskog 13, 11040 Belgrade, Serbia
Vlado Teodorović ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Bul. Oslobođenja 18, 11000 Belgrade, Serbia
Milorad Mirilović ; Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Bul. Oslobođenja 18, 11000 Belgrade, Serbia
Lazar Milojević ; Institute of Meat Hygiene and Technology, Kaćanskog 13, 11040 Belgrade, Serbia
Branko Velebit orcid id orcid.org/0000-0002-7577-8074


Full text: english pdf 506 Kb

page 12-20

downloads: 1.055

cite


Abstract

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati ekspresiju gena za sintezu toksina 1 toksičnog šok sindroma (TSST-1) Staphylococcus aureus u različitim vrstama mlijeka držanim u neadekvatnim temperaturnim uvjetima. Pasterizirano i UHT mlijeko inokulirano je monotoksičnim TSST-1 pozitivnim sojem S. aureus i držano pri 15 °C i 22 °C tijekom 72 sata. Kinetika rasta određena je drop plate metodom korištenjem Baird-Parker agara sukladno EN ISO 6888-1. Regulacija gena za TSST-1 određena je lančanom reakcijom polimerazom uz reverznu transkripciju u realnom vremenu. Za određivanje promjena u ekspresiji gena, korištena je metoda relativne kvantifikacije. Rezultati ispitivanja pokazali su da su stopa rasta S. aureus kao i posljedična regulacija gena za sintezu TSST-1 ovisni o intenzitetu temperature, a djelomično i o vrsti mlijeka. Povećana regulacija ovog gena utvrđena je pri obje temperature, ali stopa porasta virulentnog potencijala bila je znatnije izražena u UHT mlijeku držanom pri 22 °C koje je služilo kao model u dokazu koncepta. Jedan od mogućih razloga za niži virulentni potencijal u pasteriziranom mlijeku bilo je prisustvo bakterija mliječne kiseline za koje se zna da imaju represivni utjecaj na ekspresiju gena za sintezu TSST-1. Održavanje temperature čuvanja mlijeka ispod 8 °C i primjena kontrolnih mikrobioloških mjera u higijeni mlijeka od proizvođača, preko maloprodaje do krajnjeg potrošača, od kritičnog je značaja za smanjenje rizika nastanka stafilokoknih trovanja bez pojave povraćanja.

Keywords

S. aureus; toksin 1 toksičnog šok sindroma; mlijeko

Hrčak ID:

192295

URI

https://hrcak.srce.hr/192295

Publication date:

10.1.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 3.046 *