Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3051

Djelotvornost mliječnokiselinskih bakterija protiv patogenih plijesni i mikotoksina

Adam Perczak ; Department of Chemistry, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland
Piotr Goliński ; Department of Chemistry, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland
Marcin Bryła ; Department of Food Analysis, Prof. Waclaw Dabrowski Institute of Agricultural and Food Biotechnology, Warsaw, Poland
Agnieszka Waśkiewicz ; Department of Chemistry, Poznan University of Life Sciences, Poznań, Poland


Full text: english pdf 297 Kb

page 32-44

downloads: 1.945

cite


Abstract

Mikotoksini su sekundarni proizvodi pojedinih vrsta plijesni rodova Aspergillus, Penicillium i Fusarium koji često zagađuju raznovrsne prehrambene proizvode. Stoga se u suzbijanju tih plijesni i zagađenja mikotoksinima primjenjuju mnoge strategije kroz cijeli prehrambeni lanac. U ovome se prikazu raspravlja o primjeni mliječnokiselinskih bakterija, kojima se već stoljećima sprječava razvoj i rast plijesni, a koje sudjeluju i u razgradnji mikotoksina i/ili u njihovu uklanjanju iz zagađene hrane. Budući da su korisne za ljudsko i životinjsko zdravlje, mliječnokiselinske bakterije izvrsno su rješenje problema sa zagađenjem mikotoksinima, ali je njihova primjena još pred izazovima, koje će riješiti buduća istraživanja.

Keywords

Aspergillus; biološke metode; Fusarium; inhibicija; LAB; Penicillium

Hrčak ID:

196021

URI

https://hrcak.srce.hr/196021

Publication date:

20.3.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 3.569 *