Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.17113/ftb.56.01.18.5444

Primjena genetički modificiranih sojeva za poboljšanje proizvodnje propilena iz glicerola

Miaomiao Yang ; School of Food and Biological Engineering, Jiangsu University
Junhua Yun ; School of Food and Biological Engineering, Jiangsu University
Huanhuan Zhang ; School of Food and Biological Engineering, Jiangsu University
Tinashe A. Magocha ; School of Food and Biological Engineering, Jiangsu University
Hossain Zabed ; School of Food and Biological Engineering, Jiangsu University
Yanbo Xue ; School of Food and Biological Engineering, Jiangsu University
Ernest Fokum ; School of Food and Biological Engineering, Jiangsu University
Wenjing Sun ; School of Food and Biological Engineering, Jiangsu University
Xianghui Qi ; School of Food and Biological Engineering, Jiangsu University


Full text: croatian pdf 644 Kb

page 3-15

downloads: 176

cite

Full text: english pdf 644 Kb

page 3-15

downloads: 925

cite


Abstract

Propilen je jedan od najvažnijih kemijskih spojeva što se koriste za sintezu nekih komercijalnih proizvoda, poput kozmetičkih i prehrambenih proizvoda, maziva i lijekova. Iako se može proizvesti kemijskim procesom i biosintezom, biosinteza propilena je ekonomičnija, ekološki prihvatljivija i jednostavnija. Propilen se može sintetizirati transformacijom glicerola ili sličnog supstrata s pomoću bakterija kao što su Clostridium butyricum i Klebsiella pneumoniae. Međutim, moguće zapreke primjeni mikroorganizama su loša produktivnost i usporavanje procesa zbog nastanka međuprodukata. Da bi se ti problemi izbjegli, posljednja istraživanja fokusiraju se na razvoj novih sojeva modifikacijom genoma različitim metodama, poput mutageneze i genetičkog inženjerstva. Primjenom genetički modificiranih sojeva dobivenih različitim postupcima postignut je bolji prinos, te su izbjegnuti neki problemi prisutni u proizvodnji propilena s pomoću divljih tipova bakterija. U ovom su radu prikazana nova postignuća u razvoju tehnologija proizvodnje genetički modificiranih mikroorganizama za primjenu u biosintezi propilena.

Keywords

glicerol; 1,3-propandiol; biosinteza; genetički modificirani sojevi; mutageneza

Hrčak ID:

197356

URI

https://hrcak.srce.hr/197356

Publication date:

30.3.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.994 *