Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 41 No. 3, 2018.
Original scientific paper
https://doi.org/10.31727/gzb.41.3.5
Primarne arome grožđa bijelih kultivara dobivenih međuvrsnim križanjem
Luna Maslov Bandić
orcid.org/0000-0003-1296-5777
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Filip Peršin
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jasminka Karoglan Kontić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Abstract
Uz veliki broj kultivara vinove loze (Vitis vinifera L.), danas se sve veća pažnja posvećuje mogućnosti uzgoja kultivara međuvrsnih hibrida s otpornošću na gljivične bolesti i abiotske stresove. Kultivari međuvrsnih hibrida nastali su križanjem kultivara vinove loze (Vitis vinifera L.) i nekih drugih vrsta roda Vitis. Uz međuvrsne hibride često se veže i prisutnost nekih nepoželjnih aroma (najčešće se navode tzv. foxy ili strawberry-like arome) podrijetlom od aromatskih spojeva identificiranih u najstarijim generacijama međuvrsnih hibrida. Zato se pri evaluaciji ovih sorata njihovom aromatskom profilu pridaje velika važnost. Istraživanje je provedeno na 11 kultivara. Analizirani kultivari pripadaju međuvrsnim križancima nastalim u oplemenjivačkim programima u Mađarskoj, Njemačkoj i Srbiji: „Bačka“, „Bianca“, „Johanniter“, „Kozmopolita“, „Lisa“, „Merzling“, „Orion“, „Phoenix“, „Sirius“, „Solaris“ i „Staufer“. U ovom istraživanju provedena je analiza sastava aromatskih spojeva lociranih u kožici grožđa. Putem vezanog sustava plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC-MS) određen je aromatski profil kultivara.
Keywords
međuvrsni hibridi grožđa; aromatski spojevi; primarne arome grožđa
Hrčak ID:
201107
URI
Publication date:
10.6.2018.
Visits: 1.941 *