Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0401

Bioaktivni sastojci kozjeg mlijeka

Agata Biadała ; University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Department of Food Quality Management, Poznan Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
Piotr Konieczny ; University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Department of Food Quality Management, Poznan Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland


Full text: english pdf 342 Kb

page 239-253

downloads: 2.088

cite


Abstract

Uravnotežena prehrana suvremenih potrošača sve češće podrazumijeva i povećanu konzumaciju proizvoda od kozjeg mlijeka koje se svojim sastavom znatno razlikuje od kravljeg. Kozje mlijeko karakteriziraju bolja probavljivost, veći puferski kapacitet u odnosu na kravlje mlijeko te niži udjel αs1-kazeina kojeg se smatra odgovornim za brojne alergijske reakcije. Osim toga, kozje mlijeko u usporedbi s kravljim sadrži i znatno veće količine slobodnih aminokiselina. Neke od ostalih prednosti kozjeg mlijeka nad kravljim su oko 30 % više magnezija, visoke koncentracije selena i enzima glutation-peroksidaze koji pridonose većem antioksidacijskom kapacitetu.

Keywords

kozje mlijeko; bioaktivni sastojci; povećanje sadržaja bioaktivnih sastojaka

Hrčak ID:

206627

URI

https://hrcak.srce.hr/206627

Publication date:

11.10.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 4.171 *