Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0401
Bioaktivni sastojci kozjeg mlijeka
Agata Biadała
; University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Department of Food Quality Management, Poznan Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
Piotr Konieczny
; University of Life Sciences, Faculty of Food Science and Nutrition, Department of Food Quality Management, Poznan Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
Sažetak
Uravnotežena prehrana suvremenih potrošača sve češće podrazumijeva i povećanu konzumaciju proizvoda od kozjeg mlijeka koje se svojim sastavom znatno razlikuje od kravljeg. Kozje mlijeko karakteriziraju bolja probavljivost, veći puferski kapacitet u odnosu na kravlje mlijeko te niži udjel αs1-kazeina kojeg se smatra odgovornim za brojne alergijske reakcije. Osim toga, kozje mlijeko u usporedbi s kravljim sadrži i znatno veće količine slobodnih aminokiselina. Neke od ostalih prednosti kozjeg mlijeka nad kravljim su oko 30 % više magnezija, visoke koncentracije selena i enzima glutation-peroksidaze koji pridonose većem antioksidacijskom kapacitetu.
Ključne riječi
kozje mlijeko; bioaktivni sastojci; povećanje sadržaja bioaktivnih sastojaka
Hrčak ID:
206627
URI
Datum izdavanja:
11.10.2018.
Posjeta: 4.171 *