Review article
https://doi.org/10.17113/ftb.56.03.18.5658
Mikrobne keratinaze: enzimi s obećavajućom biotehnološkom primjenom
Beti Vidmar
; Chair of Microbiology and Microbial Biotechnology, Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia
Maša Vodovnik
orcid.org/0000-0002-1189-2417
; Chair of Microbiology and Microbial Biotechnology, Department of Animal Science, Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Groblje 3, SI-1230 Domžale, Slovenia
Abstract
Keratin je netopljivi strukturni protein, koji izgrađuje čvrsta tkiva ljudi i životinja, poput perja, vune, kose, rogova i noktiju. Perje i vuna predstavljaju glavne izvore otpada bogatog proteinima koji se može preraditi u proizvode s dodanom vrijednošću, kao što su krmiva, gnojiva i biogoriva. Glavno ograničenje razgradnje keratinskih supstrata je njihova stabilna struktura, koja otežava hidrolizu s uobičajenim proteazama. Međutim, u prirodi se nalaze mikroorganizmi koji proizvode keratinolitičke enzime za razgradnju takvih supstrata. Keratinaze se upotrebljavaju u farmaceutskoj i tekstilnoj industriji te industriji kože. No, njihova je šira primjena npr. u preradi otpada iz industrije peradi ograničena, stoga se trebaju dodatno optimirati svojstva te uvjeti proizvodnje enzima. U ovom preglednom članku opisujemo molekularne značajke i svojstva keratinaza, njihovu klasifikaciju, tradicionalne i nove metode pronalaska novih enzima, proizvodnju, karakterizaciju, načine poboljšanja njihovih svojstava i biotehnološku primjenu.
Keywords
keratin; keratinaza; obrada otpada; keratinolitički mikroorganizmi; biotehnološka primjena
Hrčak ID:
207617
URI
Publication date:
30.9.2018.
Visits: 3.629 *