Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.25234/pv/7050

UČINCI TROŠARINA NA ZASLAĐENE BEZALKOHOLNE NAPITKE NA PREVENCIJU I KONTROLU PRETILOSTI

Rajko Odobaša orcid id orcid.org/0000-0002-3438-3893 ; izvanredni profesor na Katedri gospodarskih znanosti Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Stjepana Radića 13, 31000 Osijek, Republika Hrvatska


Full text: croatian pdf 17.955 Kb

page 157-175

downloads: 334

cite


Abstract

Cilj u radu provedenih istraživanja je utvrditi razloge uvođenja oporezivanja proizvodnje/prodaje zaslađenih bezalkoholnih napitaka, trenutačnu globalnu rasprostranjenost ovih trošarina prema poreznim područjima te njihovu učinkovitost ponajprije s aspekta prevalencije pretilosti i njezinih komorbiditeta. Trošarine na zaslađene bezalkoholne napitke su instrument porezne politike koji se koristi radi prevencije i kontrole pretilosti. Pretilost je klinički, javnozdravstveni i ekonomski veoma opasna bolest od koje već boluje više od 600 milijuna ljudi širom svijeta. Od uvođenja trošarina na ove napitke, ali i na drugu “nutritivno praznu” hranu, očekuju se pozitivne promjene u ponašanju i odnosu potrošača prema strukturi vlastite prehrane i osobnom zdravlju. Naime kalorije iz zaslađenih bezalkoholnih napitaka su značajan izvor dodanih kalorija u prehrani suvremenog čovjeka na globalnoj razini i kao takve utječu na prekomjerni unos kalorija, a što je podloga za razvoj pretilosti. Više cijene oporezovanih napitaka trebale bi dovesti do pada potrošnje i posljedično nižeg kalorijskog unosa te do smanjenja prevalencije pretilosti. Uvođenje trošarina na zaslađene napitke također može povećati porezne prihode iz kojih se mogu financirati rastući javnozdravstveni troškovi uzrokovani pretilošću i pratećim bolestima. Porezni prihodi mogu poslužiti i za subvencioniranje prehrane najsiromašnijih i proizvodnje nutritivno kvalitetnije hrane. Trošarinama uzrokovan pad potražnje primorao bi i proizvođače zaslađenih napitaka na poboljšanje recepture i asortimana. Uvođenje trošarina na zaslađene napitke nije bespogovorno prihvaćeno, a osporavatelji dovode u pitanje ostvarivanje očekivanih prehrambenih, zdravstvenih, financijskih i socijalnih učinaka trošarina. Burnoj debati pro et contra uvođenja trošarina na zaslađene napitke pridonose ambivalentni rezultati analiza učinkovitosti ovih poreza.

Keywords

fiskalna politika; prevalencija pretilosti; posljedice pretilosti; zaslađeni napitci; učinci trošarina

Hrčak ID:

214252

URI

https://hrcak.srce.hr/214252

Publication date:

31.12.2018.

Article data in other languages: english

Visits: 1.430 *