Original scientific paper
https://doi.org/10.15255/KUI.2018.037
Utjecaj toplinske obrade na mikrostrukturu i temperature faznih transformacija Cu-Al-Ni slitine s prisjetljivošću oblika
Ivana Ivanić
; University of Zagreb, Faculty of Metallurgy, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak, Croatia
Stjepan Kožuh
; University of Zagreb, Faculty of Metallurgy, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak, Croatia
Tamara Holjevac Grgurić
; University of Zagreb, Faculty of Metallurgy, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak, Croatia
Borut Kosec
; University of Ljubljana, Faculty of Natural Sciences and Engineering, Aškerčeva cesta 12, 1000 Ljubljana, Slovenia
Mirko Gojić
; University of Zagreb, Faculty of Metallurgy, Aleja narodnih heroja 3, 44 000 Sisak, Croatia
Abstract
U radu su prikazani rezultati toplinske i mikrostrukturne analize Cu-Al-Ni slitine s prisjetljivosti oblika prije i nakon toplinske obrade. Nakon lijevanja, šipka slitine Cu-12.8 Al-4.1 Ni (mas. %) dobivena tehnikom vertikalnog kontinuiranog lijevanja, podvrgnuta je određenom postupku toplinske obrade. Provedeno je homogenizacijsko žarenje pri 850 °C, zadržavanje na toj temperaturi 60 min i hlađenje u vodi. Nakon toga je provedeno popuštanje na četiri različite temperature (150 °C, 200 °C, 250 °C i 300 °C). Mikrostrukturna analiza provedena je optičkim i pretražnim elektronskim mikroskopom. Termodinamički proračun ravnotežnog ternarnog Cu-Al-Ni sustava proveden je pomoću Thermo-Calc 5 softvera. Temperature fazne transformacije određene su diferencijalnom pretražnom kalorimetrijom (DSC). Rezultati DSC-a pokazuju najveće vrijednosti temperatura fazne transformacije u lijevanom stanju. Nakon homogenizacijskog žarenja i popuštanja temperature fazne transformacije pokazuju niže vrijednosti s iznimnom stabilnošću Ms temperature (temperatura početka nastajanja martenzita).
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Keywords
legura s prisjetljivošću oblika; Cu-Al-Ni; toplinska obrada; fazna transformacija; mikrostruktura
Hrčak ID:
218142
URI
Publication date:
17.4.2019.
Visits: 1.380 *