Original scientific paper
https://doi.org/10.15255/KUI.2018.039
Kinetika epoksidirane oleinske kiseline dobivene iz palmina ulja in situ proizvedenom permravljom kiselinom
Mohd Jumain Jalil
orcid.org/0000-0001-5205-4287
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang, Malezija
Mohd Saufi Md Zaini
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA Cawangan Terengganu, Kampus Bukit Besi, 23 200 Dungun, Terengganu, Malezija
Aliff Farhan Mohd Yamin
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang, Malezija
Siu Hua Chang
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang, Malezija
Norhashimah Mora
; School of Technology Industry, Universiti Sains, Malezija
Abdul Hadi
; Faculty of Chemical Engineering, Universiti Teknologi MARA (UiTM) Pulau Pinang, 13 500 Permatang Pauh, Pulau Pinang, Malezija
Abstract
Epoksidirana palmina oleinska kiselina često se smatra vrlo vrijednom oleokemijskom tvari zbog širokog raspona industrijskih primjena, uključujući kozmetiku, osobnu njegu i farmaceutske proizvode. U ovoj studiji, oleinska kiselina potekla iz palmina ulja s jodnim brojem 98,99 g/100 g, koja sadrži 75 % oleinske kiseline, 12 % linoleinske kiseline, 6,5 % palmitinske kiseline i 6,5 % stearinske kiseline, epoksidizirana je in situ proizvedenom performičnom kiselinom s vodikovim peroksidom kao donorom kisika i mravljom kiselinom kao aktivnim nosačem kisika u prisutnosti katalitičke količine anorganske kiseline. Konstanta brzine za epoksidaciju oleinske kiseline bila je 1,133 ∙ 10–3 mol–1 s–1, a energija aktivacije 91,12 kJ mol–1 pri temperaturi 75 °C. Termodinamički parametri kao što su entalpija, entropija i slobodna energija aktivacije iznosili su 88,2 kJ mol–1, −67,90 J mol–1 K–1, odnosno 88,36 kJ mol–1. Relativni podatci konverzije pokazali su da je moguće razviti epokside iz lokalnih, prirodnih i obnovljivih izvora kao što je palmino ulje.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Keywords
epoksidacija; palmino ulje; kinetička studija; energija aktivacije; oksiran
Hrčak ID:
220141
URI
Publication date:
13.6.2019.
Visits: 2.218 *