Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301

Bioaktivni sastojci kravljeg mlijeka

Katarina Lisak Jakopović orcid id orcid.org/0000-0002-8465-5551 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Irena Barukčić orcid id orcid.org/0000-0002-4322-2266 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Rajka Božanić orcid id orcid.org/0000-0002-3387-0315 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 270 Kb

page 151-161

downloads: 1.144

cite

Full text: english pdf 270 Kb

page 151-161

downloads: 735

cite


Abstract

Funkcionalna hrana i bioaktivni sastojci hrane posljednjih su godina privukli veliku pažnju i zanimanje znanstvenika, nutricionista, zdravstvenih djelatnika te samih potrošača. Samo saznanje o funkcionalnoj hrani uvelike je olakšano napretkom znanosti te spoznajama o metaboličkim i genomskim utjecajem na prehranu te utjecajem određenih sastojaka hrane na ljudsko zdravlje. Poveznica zdravlja i prehrane je dobro poznata i glavni je ključ za prevenciju mnogih bolesti. Mlijeko se smatra izuzetno dobrim izvorom bioaktivnih sastojaka, a odavno je poznato da je namirnica s dobrim sastavom makro- i mikronutrijenata. Osim što se bioaktivni sastojci mlijeka prirodno nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima, oni se iz istih izoliraju te se koriste kao bioaktivni sastojci za proizvodnju funkcionalne hrane ili pak u farmaceutskoj industriji. Bioaktivni sastojci mlijeka imaju zaštitnu ulogu, kod novorođenčadi i odraslih, protiv patogena i bolesti. Glavni bioaktivni funkcionalni sastojci mlijeka nastaju iz kazeina, proteina sirutke, mliječne masti, laktoferina, vitamina, imunoglobulina i faktora rasta. Stoga je cilj rada bio dati pregled poznatih i onih tek nedavno detektiranih bioaktivnih sastojaka mlijeka te njihov utjecaj na zdravlje čovjeka.

Keywords

bioaktivni sastojci; mlijeko; bioaktivni peptidi; bioaktivni lipidi

Hrčak ID:

221475

URI

https://hrcak.srce.hr/221475

Publication date:

1.7.2019.

Article data in other languages: english

Visits: 3.935 *