Skip to the main content

Original scientific paper

Hrvatsko-srpske kazališne razmjene i Strahinja Petrović – svestrani glumački prvak zlatnoga doba zagrebačke Drame (1920. — 1940.)

Snježana Banović orcid id orcid.org/0000-0002-9738-8034 ; Akademija dramske umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu


Full text: croatian pdf 550 Kb

page 146-186

downloads: 361

cite


Abstract

Tijekom prvoga stoljeća njegova postojanja, na sceni zagrebačkoga kazališta nastupao je veliki broj srpskih glumica i glumaca, a među njima je bio i danas zaboravljeni Strahinja Petrović. U razdoblju između dva svjetska rata jedan od najomiljenijih i najprominentnijih karakternih glumaca Drame HNK, ostvario je kao prvak brojne glumačke uspjehe potvrđujući se i kod publike i kod kritike svojim iznimnim glumačkim
talentom tijekom dva desetljeća neprekidna boravka u Zagrebu. Njegova
je gluma redovito opisivana majstorskom jer mu je kao rijetko kome uspijevalo ostvariti kontakt srca s gledalištem – publika je stoga hrlila na blagajnu čim bi podjela s njegovim imenom bila objavljena. Uspoređivali su ga s najvećim francuskim glumcem toga vremena Louisom Jouvetom, a odigrao je gotovo tristo uloga od kojih su neke ušle u povijest hrvatskoga kazališta kao neponovljive. Godine 1940., sluteći što se sprema, vraća se u rodni Beograd gdje do smrti 1964. godine djeluje u obje Drame – u Narodnom i u Jugoslavenskom dramskom pozorištu.

Keywords

Strahinja Petrović, HNK u Zagrebu, Drama, repertoar, Ivo Raić, Branko Gavella, hrvatsko-srpske kazališne razmjene

Hrčak ID:

246545

URI

https://hrcak.srce.hr/246545

Article data in other languages: english

Visits: 1.038 *