Agronomy journal, Vol. 82 No. 1-2, 2020.
Original scientific paper
https://doi.org/10.33128/ag.82.1-2.1
UTJECAJ RAZLIČITIH OBLIKA ZRNA PŠENICE NA HEKTOLITARSKU MASU
Željko Jukić
orcid.org/0000-0001-9652-6119
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tajana Krička
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Pospišil
orcid.org/0000-0001-8338-1483
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Tihomir Radiček
; student na Agronomskom fakultetu, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Karmen Jukić
; BELJE plus d.o.o. PC TSH PJ Mlin Križevci, Bjelovarska 10, Križevci, Hrvatska
Abstract
Hektolitarska masa je parametar kakvoće pšenice na čiju vrijednost utječe više čimbenika. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u nekim fizikalnim svojstvima pšenice kada se zrna razlikuju prema debljini, a istraživanje je provedeno u tvrtki Belje d.d. Mlinarstvo Križevci u 2012. godini. Za potrebe istraživanja, uzorci zrna ručno su uzeti tijekom transportiranja zrna iz skladišnog prostora u mlinsku čistionicu i neposredno prije početka mljevenja zrna (prije 1. krupljenja). Prosijavanjem zrna na sitima, dobivene su četiri frakcije zrna prema debljini (F1 > od 3,0 mm; F2 > od 2,5 mm; F3 > od 2,25 mm i F4 > od 2,0mm). Najviše zrna u postotku utvrđeno je u F2 (debljina zrna > 2,5 mm) kako u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice (60,82%) tako i u uzorcima koji su uzeti prije 1. krupljenja (62,93%). Hektolitarska i masa 1000 zrna smanjuju se sa smanjenjem debljine zrna tj., od F1 prema F4. Statistička analiza varijance pokazala je značajne razlike u hektolitarskoj i masi 1000 zrna između frakcija zrna. Iako je prosječna masa 1000 zrna bila veća u F1, u odnosu na F2, razlike u hektolitarskoj masi između F1 i F2 bile su neznatne, kako u uzorcima koji su uzeti prije mlinske čistionice tako i u uzorcima koji su uzeti prije 1. krupljenja. Iako u ovom istraživanju nije određen prinos brašna u frakcijama zrna, na osnovi dosadašnjih znanstvenih spoznaja mogu se očekivati bolji rezultati u preradi u frakcijama 1 i 2 u odnosu na frakcije 3 i 4.
Keywords
debljina zrna; frakcije zrna; hektolitarska masa; pšenica
Hrčak ID:
254437
URI
Publication date:
25.2.2021.
Visits: 2.053 *