Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.5

Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)

Ana Peršurić Palčić orcid id orcid.org/0000-0002-4557-4468 ; Pjenušci Peršurić d.o.o., Višnjan, Hrvatska
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Pecina ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Igor Palčić ; Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč, Hrvatska
David Gluhić orcid id orcid.org/0000-0002-4507-6012 ; Poljoprivredni odjel Poreč, Veleučilište u Rijeci, Hrvatska
Mirjana Herak Ćustić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 1.804 Kb

page 32-38

downloads: 379

cite

Download JATS file


Abstract


'Malvazija istarska' (Vitis vinifera L.) jedna je od najznačajnijih bijelih sorata u Hrvatskoj. Njezina kvaliteta prepoznata je kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. Stoga se domaći proizvođači sve češće odlučuju za proizvodnju vina i pjenušaca iz ove sorte. Mošt za proizvodnju baznoga vina za pjenušce po svome sastavu trebao bi zadovoljavati svojstva kao što su niža pH vrijednost i sadržaj šećera, te viši sadržaj ukupne kiselosti s većim udjelom vinske kiseline, naspram jabučne. S obzirom da se 'Malvazija istarska' uzgaja pretežito u Istri, gdje je klima mediteranska, a najzastupljenije tlo crvenica teško je zadovoljiti sva navedena svojstva, posebice u suhim i vrućim godinama. Stoga, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi mogućnost pozitivnog djelovanja folijarne gnojidbe na navedena svojstva. Pokus je postavljen na sorti Malvazija istarska na podlozi SO4 2013. s četiri gnojidbena tretmana (T1- NPK, T2 - NPK + Agromag 6L (6% MgO), T3 - NPK + Agromag 6L + Fosforo 30L (30% P2O5) i T4 - NPK + Agromag 6L + Fosforo 30L + Bio Prot) u tri ponavljanja po slučajnom bloknom rasporedu (RCBD). Sveukupno određena pH vrijednost u moštu kretala se od 3,02 do 3,29, ukupna kiselost u moštu od 7,80 do 9,03 g/L, a sadržaj šećera od 76,00 – 81,00 °Oe. Najveća utvrđena koncentracija vinska kiselina bila je 4,49 g/l u tretmanu T3, koji je imao i najnižu utvrđenu koncentraciju jabučne kiseline 1,40 g/L. Značajan pozitivan utjecaj na sva svojstva imao je tretman T4.

Keywords

magnezij, fosfor, ukupna kiselost, bazna vina, pjenušava vina

Hrčak ID:

241584

URI

https://hrcak.srce.hr/241584

Publication date:

17.7.2020.

Article data in other languages: english

Visits: 1.622 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.