Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.5
Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)
Ana Peršurić Palčić
orcid.org/0000-0002-4557-4468
; Pjenušci Peršurić d.o.o., Višnjan, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Pecina
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Igor Palčić
; Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč, Hrvatska
David Gluhić
orcid.org/0000-0002-4507-6012
; Poljoprivredni odjel Poreč, Veleučilište u Rijeci, Hrvatska
Mirjana Herak Ćustić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 1.804 Kb
str. 32-38
preuzimanja: 369
citiraj
APA 6th Edition
Peršurić Palčić, A., Jeromel, A., Pecina, A., Palčić, I., Gluhić, D. i Herak Ćustić, M. (2020). Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.). Glasnik Zaštite Bilja, 43. (4.), 32-38. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.5
MLA 8th Edition
Peršurić Palčić, Ana, et al. "Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 4., 2020, str. 32-38. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.5. Citirano 24.11.2024.
Chicago 17th Edition
Peršurić Palčić, Ana, Ana Jeromel, Ana Pecina, Igor Palčić, David Gluhić i Mirjana Herak Ćustić. "Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 4. (2020): 32-38. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.5
Harvard
Peršurić Palčić, A., et al. (2020). 'Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(4.), str. 32-38. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.5
Vancouver
Peršurić Palčić A, Jeromel A, Pecina A, Palčić I, Gluhić D, Herak Ćustić M. Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.). Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 24.11.2024.];43.(4.):32-38. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.5
IEEE
A. Peršurić Palčić, A. Jeromel, A. Pecina, I. Palčić, D. Gluhić i M. Herak Ćustić, "Utjecaj folijarne gnojidbe na osnovni kemijski sastav mošta cv. Malvazije istarske (Vitis vinifera L.)", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 4., str. 32-38, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.4.5
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
'Malvazija istarska' (Vitis vinifera L.) jedna je od najznačajnijih bijelih sorata u Hrvatskoj. Njezina kvaliteta prepoznata je kako u Hrvatskoj, tako i u cijelom svijetu. Stoga se domaći proizvođači sve češće odlučuju za proizvodnju vina i pjenušaca iz ove sorte. Mošt za proizvodnju baznoga vina za pjenušce po svome sastavu trebao bi zadovoljavati svojstva kao što su niža pH vrijednost i sadržaj šećera, te viši sadržaj ukupne kiselosti s većim udjelom vinske kiseline, naspram jabučne. S obzirom da se 'Malvazija istarska' uzgaja pretežito u Istri, gdje je klima mediteranska, a najzastupljenije tlo crvenica teško je zadovoljiti sva navedena svojstva, posebice u suhim i vrućim godinama. Stoga, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi mogućnost pozitivnog djelovanja folijarne gnojidbe na navedena svojstva. Pokus je postavljen na sorti Malvazija istarska na podlozi SO4 2013. s četiri gnojidbena tretmana (T1- NPK, T2 - NPK + Agromag 6L (6% MgO), T3 - NPK + Agromag 6L + Fosforo 30L (30% P2O5) i T4 - NPK + Agromag 6L + Fosforo 30L + Bio Prot) u tri ponavljanja po slučajnom bloknom rasporedu (RCBD). Sveukupno određena pH vrijednost u moštu kretala se od 3,02 do 3,29, ukupna kiselost u moštu od 7,80 do 9,03 g/L, a sadržaj šećera od 76,00 – 81,00 °Oe. Najveća utvrđena koncentracija vinska kiselina bila je 4,49 g/l u tretmanu T3, koji je imao i najnižu utvrđenu koncentraciju jabučne kiseline 1,40 g/L. Značajan pozitivan utjecaj na sva svojstva imao je tretman T4.
Ključne riječi
magnezij, fosfor, ukupna kiselost, bazna vina, pjenušava vina
Hrčak ID:
241584
URI
https://hrcak.srce.hr/241584
Datum izdavanja:
17.7.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.593
*