Short communication, Note
Struktura proteina i profil plazmida bakterija mliječne kiseline izoliranih iz tradicionalnog pakistanskog fermentiranog mliječnog proizvoda
Aijaz Hussain Soomro
; Department of Dairy Technology, Sindh Agriculture University, Tandojam, Pakistan
Tariq Masud
; Department of Food Technology, University of Arid Agriculture, Rawalpindi, Pakistan
Abstract
U nasumce sakupljenim uzorcima mliječnog proizvoda dahi u Rawalpindiju, Pakistan, identificirano je 116 izolata. Prema njihovim morfološkim i fiziološkim svojstvima utvrđeno je da su bakterije mliječne kiseline dominantna populacija mikroorganizama, od kojih je najviše laktobacila. Fenotipskom i biokemijskom analizom prikazana je raznolikost vrsta (8 vjerojatnih vrsta), a najbrojnije su bile Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (28 izolata) i Streptococcus thermophilus (25 izolata). Primijećeni su i neki drugi uzročnici kvarenja kao što su Staphylococcus, Micrococcus i Saccharomyces spp. Profili proteina stanica odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline ispitani su postupkom SDS-PAGE, pri čemu je svaka vrsta dala drukčiju elektroforetsku sliku. U 22 ispitana soja (8 sojeva L. delbrueckii subsp. bulgaricus, 5 sojeva L. acidophilus, 4 soja L. casei, 3 soja L. helveticus i po jedan soj L. delbureckii subsp. delbrueckii i L. delbrueckii subsp. lactis) utvrđena je prisutnost plazmida, a u sojevima S. thermophilus i L. lactis nisu primijećeni. Gotovo svi izolirani plazmidi bili su veličine od 20 do 25 kb.
Keywords
izolacija i identifikacija; bakterije mliječne kiseline; fermentirani mliječni proizvod; dahi; profil proteina; DNA plazmid
Hrčak ID:
24037
URI
Publication date:
13.12.2007.
Visits: 4.324 *