Review article
Primjena novih metoda kontrole patogenih oblika bakterije Escherichia coli
Asalapuram R. Pavankumar
; Centre for Biotechnology, Anna University, IN-600 025 Chennai, India
Krishnan Sankaran
; Centre for Biotechnology, Anna University, IN-600 025 Chennai, India
Abstract
Patogena bakterija Escherichia coli, koja uzrokuje dijareju, najopasniji je patogeni mikroorganizam u hrani zbog svoje rasprostranjenosti u prirodnom okolišu i sposobnosti prisvajanja virulentnosti horizontalnim transferom gena iz drugih mikroba. Mehanizmi njezine patogenosti su intrigantni, počevši od enterotoksigenog soja E. coli (ETEC) pa sve do virulentnijeg eneterohemoragijskog soja (EHES). Napredak u molekularnoj dijagnostici doveo je do razvoja novih metoda brzog određivanja prisutnosti i broja te bakterije i sličnih patogenih bakterija u kliničkim uzorcima, hrani i okolišu. U tu svrhu mogu se primijeniti jednostavne i jeftine kolorimetrijske i imunološke metode ili kompliciranije metode dokazivanja nukleinskih kiselina koje su vrlo specifične i osjetljive pa se pomoću njih može analizirati veliki broj uzoraka. Ovaj revijalni prikaz donosi pregled patogeneze E. coli, a ističe nužnost određivanja njezine prisutnosti te nadzor prije i nakon žetve radi procjene zdravstvene ispravnosti hrane.
Keywords
Escherichia coli; dijareja; molekularna patogeneza; toksini; antigeni; ciljana dijagnostika
Hrčak ID:
24397
URI
Publication date:
13.6.2008.
Visits: 2.837 *