Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2021.064

Antioksidativna aktivnost sjemenki lubenice određena DPPH testom

Mirsada Salihović orcid id orcid.org/0000-0001-7497-4084 ; University of Sarajevo-Faculty of Pharmacy, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Mirha Pazalja orcid id orcid.org/0000-0001-6614-702X ; University of Sarajevo-Faculty of Pharmacy, Zmaja od Bosne 8, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Atifa Ajanović orcid id orcid.org/0000-0002-5333-9775 ; University of Sarajevo-Faculty of Veterinary Medicine, Zmaja od Bosne 90, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Full text: english pdf 368 Kb

page 295-300

downloads: 512

cite


Abstract

Svrha ovog istraživanja bila je procijeniti antioksidativno djelovanje ekstrakata svježih sjemenki lubenice uzgojenih u Hrvatskoj i Grčkoj. Ekstrakti su pripremljeni dvjema metodama: Soxhletovom metodom i maceracijom. Etanol je upotrijebljen kao otapalo u Soxhletovoj metodi, a metanol u maceraciji. Maseni udjeli ekstrakta dobiveni maceracijom niži su od onih dobivenih Soxhletovom metodom. Antioksidacijski kapacitet ekstrakta svježih sjemenki lubenice određen je metodom DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazilni radikal).
Antioksidacijski kapacitet ekstrakata također je izražen s IC50 (polovica maksimalne inhibitorne koncentracije). Na temelju dobivenih vrijednosti IC50 (1,41 do 2,60 mg ml−1), svi ispitani ekstrakti pokazali su antiradikalno djelovanje, ali je antioksidacijski kapacitet bio bolji u ekstraktima dobivenim metodom maceracije. Razlog tome može biti upotreba metanola kao otapala, što se moglo očekivati budući da je metanol polarnije otapalo od etanola.
Kapacitet neutraliziranja DPPH radikala analiziranih ekstrakata uspoređen je sa standardom za neutraliziranje askorbinske kiseline. Koncentracije svih ispitnih ekstrakata potrebne za neutraliziranje 50 % radikala DPPH bile su znatno veće od potrebne koncentracije askorbinske kiseline (0,25 mg ml–1).




Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Keywords

sjemenke lubenice; Soxhletova ekstrakcija; maceracija; DPPH

Hrčak ID:

277566

URI

https://hrcak.srce.hr/277566

Publication date:

15.5.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 948 *