Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.31727/gzb.44.4.11

Pomološka i senzorna svojstva osam različitih sorata smokve u Hrvatskoj

Iva Prgomet ; Institute for Innovation, University of Trás-os-Montes and Alto Douro, Vila Real, Portugal
Berta Gonçalves ; Institute for Innovation, University of Trás-os-Montes and Alto Douro, Vila Real, Portugal
Alice Vilela ; Chemistry Research Centre, University of Trás-os-Montes and Alto Douro, Vila Real, Portugal
Núria Pascual Seva ; Department of Plant Production, Universitat Politecnica de Valencia, València, Spain
Željko Prgomet ; Skink d.o.o., Rovinj, Hrvatska


Full text: english pdf 1.037 Kb

page 82-87

downloads: 1.140

cite

Download JATS file


Abstract

Smokva (Ficus carica L.) je voćna vrsta koja se tradicionalno uzgaja u primorskoj Hrvatskoj. Nakon nekoliko godina niske komercijalne vrijednosti ove kulture, čini se da interes za potrošnjom i uzgojem smokava u ovoj regiji počinje rasti. Jedan od načina promicanja konzumacije smokava je prepoznavanje sortnih senzornih svojstava, sa ciljem usklađivanja sklonosti potrošača. Iz tog razloga cilj ovog istraživanja bio je procijeniti senzorna i pomološka svojstva svježih plodova pet crnih ('Šaraguja', 'Miljska', 'Crnica', 'Piombinese', 'Nero Rosso') i tri bijele ('Petrovača bijela', 'Tiger', 'San Martino') sorte smokve uzgojene u Hrvatskoj. Smokve su ubrane s pet godina starih stabala u pokusnom smokviku u Istarskoj županiji (Hrvatska). Uočene su značajne razlike u svojstvima izgleda, mirisa, arome i okusa. Svježi plodovi smokve sorti ‘Šaraguja’ i ‘Tiger’ postigli su najviše ocjene za intenzitet okusa, mirisa i arome smokve u odnosu na sve ostale sorte. Najviše vrijednosti debljine i širine ploda utvrđene su za sortu 'Petrovača bijela', širine za sortu 'Šaraguja', dok je sorta 'San Martino' imala plodove najveće mase. Sorta 'Miljska' imala je najmanje vrijednosti za sva istraživana pomološka svojstva. Važnost pomološkog opisa i istraživanja senzornih svojstava svježih smokava leži u omogućavanju proizvođačima da odluče o potencijalu svake sorte na temelju preferencija potrošača.

Keywords

Svježi plodovi; Ficus carica L.; senzorne karakteristike; pomološka svojstva

Hrčak ID:

261294

URI

https://hrcak.srce.hr/261294

Publication date:

15.7.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 2.364 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.