Review article
https://doi.org/10.15255/KUI.2022.015
Mjere dezinfekcije i sanitacije u akreditiranom ispitnom laboratoriju – osvrt na COVID-19 infekciju
Rea Janda
; University of Zagreb, School of Medicine, Andrija Štampar School of Public Health, Rockfellerova 4, 10 000 Zagreb, Croatia
Nataša Mikulec
orcid.org/0000-0002-9981-5626
; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Damir Andabaka
orcid.org/0000-0003-4933-1524
; University of Zagreb, School of Medicine, Andrija Štampar School of Public Health, Rockfellerova 4, 10 000 Zagreb, Croatia
Ksenija Vitale
orcid.org/0000-0002-9842-8122
; University of Zagreb, School of Medicine, Andrija Štampar School of Public Health, Rockfellerova 4, 10 000 Zagreb, Croatia
Abstract
Životni i radni okoliš najčešće su zatvoreni prostori, te je u njima potrebno osigurati zdravstvenu zaštitu ukućana i djelatnika. Neke djelatnosti traže posebnu zaštitu, pogotovo u vrijeme pandemije. Životni i radni okoliš mogu se održavati čistim i urednim na tri načina: čišćenjem, dezinfekcijom i sanitacijom. U ovom radu dan je pregled literature koja povezuje dezinfekcijska sredstva, njihovu uporabu i rezistentnost mikroorganizama na dezinfekcijska sredstva. Također, dan je prikaz kritičnih točki koje su se pojavile u različitim ispitnim laboratorijima u Republici Hrvatskoj vezanih za pandemiju COVID-19, kao posljedica nedostatka naputaka u normama. Pretraživanje literature provedeno je temeljem ključne riječi dezinfekcija u bazama PubMed, Science Direct, Web of Science, Scopus i Google Scholar te na stranicama CDC-a i HZJZ-a zbog najnovijih preporuka vezanih za infekcije COVID-19. Rezultati su pokazali da je Norma osnovni dokument, ali bi za ovakve situacije trebao i specifičnu nadogradnju ovisno o tipu laboratorija i njegovoj djelatnosti kako pojedini laboratoriji ne bi donosili samostalne odluke. Temeljem identificiranih potreba i problema, državne institucije trebale bi dati detaljne upute ovisno o djelatnosti. Stoga, ovu situaciju i stečeno iskustvo treba iskoristiti i izraditi dokumente koji će biti primjenjivi u kriznim situacijama u budućnosti i na temelju kojih je moguće provesti i edukaciju osoblja o ponašanju u kriznim situacijama.
Keywords
radni okoliš; ispitni laboratorij; dezinfekcijska sredstva; sanitacija; otpornost; rizici
Hrčak ID:
285553
URI
Publication date:
14.11.2022.
Visits: 1.372 *