Original scientific paper
Kakvoća plodova ranih kultivara jagoda u Hrvatskoj
Sandra Voća
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Nadica Dobričević
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Verica Dragović-Uzelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000, Zagreb, Croatia
Boris Duralija
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jasmina Družić
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Zlatko Čmelik
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Martina Skendrović Babojelić
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Svetošimunska 25, HR-10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Pokus je obuhvatio sedam kultivara (Clerry, Maya, Alba, Miss, Camarosa, Queen Elisa, Elsanta), a plodovi su ubrani u isto vrijeme na početku sezone berbe jagoda. Određivani su ovi parametri kakvoće: suha tvar, topljiva suha tvar (TSS), pH, ukupna kiselost (UK), TSS/UK, vitamin C, ukupni antocijani, ukupni fenoli, neflavonoidi, flavonoidi, antioksidativni kapacitet, reducirajući šećeri, te boja ubranih plodova. Uočene su signifikantne razlike u osnovnim kemijskim parametrima istraživanih kultivara. Sorta Elsanta imala je statistički opravdano najveći udjel suhe tvari, TSS, omjera TSS/UK, vitamina C, ukupnih fenola, neflavonoida, te antioksidativni kapacitet. Najranije dozrele sorte koje su obuhvaćene istraživanjem (Alba i Miss) imale su najmanje ukupne suhe tvari, topljive suhe tvari, ukupnih fenola i neflavonoida, te najmanju količinu reducirajućih šećera i saharoze. Udjel antocijana bio je najveći u kultivarima Camarosa, Miss i Maya, a oni su imali i najintenzivniju boju plodova. Iako su vrijednosti parametara kakvoće najranijih sorata bile nešto niže nego vrijednosti sorte Elsanta, njihova je kakvoća bila zadovoljavajuća.
Keywords
jagode; vitamin C; polifenoli; antioksidativni kapacitet; boja
Hrčak ID:
26379
URI
Publication date:
4.8.2008.
Visits: 4.895 *