Skip to the main content

Short communication, Note

Ispitivanje proizvodnje ciklodekstrina pomoću ciklodekstrin glukanotransferaze iz bakterije Bacillus megaterium

Boriana Yordanova Zhekova ; Department of Biochemistry and Molecular Biology, University of Food Technologies, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Ivan Genov Pishtiyski ; Department of Biochemistry and Molecular Biology, University of Food Technologies, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria
Veselin Stanchev Stanchev ; Department of Automatics, Information and Control System, University of Food Technologies, 26 Maritza Blvd., BG-4000 Plovdiv, Bulgaria


Full text: english pdf 179 Kb

page 328-334

downloads: 2.231

cite


Abstract

Istražen je proces proizvodnje ciklodekstrina iz škroba pomoću ciklodekstrin glukanotransferaze iz bakterije Bacillus megaterium. Pomoću optimalno uređenog plana i metode odzivnih površina istražen je utjecaj koncentracije škroba i enzima na proizvodnju ciklodekstrina. Izrađeni su matematički modeli koji opisuju proces u dva područja varijacija nezavisnih varijabla koja se preklapaju. Modeli su upotrijebljeni za određivanje optimalnih vrijednosti varijabla. Povećanjem koncentracije škroba povećala se količina nastalog β-ciklodekstrina, a smanjio prinos. Optimalna koncentracija škroba bila je 50 mg/mL. Kritična je koncentracija ciklodekstrin glukanotransferaze, prijeko potrebna za maksimalnu proizvodnju β-ciklodekstrina, bila 2 U/g. Utvrđeni su faktori koji limitiraju potpunu konverziju škroba u ciklodekstrine i ustanovljeno je da produkti reakcije znatno inhibiraju aktivnost enzima. Dokazano je da ciklodekstrin glukanotransferaze može razgraditi velike koncentracije β-ciklodekstrina i transformirati ga u različite tipove ciklodekstrina. Djelovanjem enzima nastaju α-, β- i γ-ciklodekstrini u različitim omjerima, ovisno o dužini trajanja procesa.

Keywords

enzimska aktivnost; ciklodekstrini; ciklodekstrin glukanotransferaza; optimalno uređeni plan; proizvodnja β-ciklodekstrina; inhibicija produkta

Hrčak ID:

26385

URI

https://hrcak.srce.hr/26385

Publication date:

4.8.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 3.466 *