Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.2

Učinci prerade na bioaktivne spojeve gljiva

Ivan Širić orcid id orcid.org/0000-0003-0560-181X ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu Hrvatska
Ivana Troskot Vugrenić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu Hrvatska


Full text: croatian pdf 226 Kb

page 16-25

downloads: 484

cite

Download JATS file


Abstract

Upotreba gljiva za jelo ima dugu tradiciju, a od davnina gljive su bile poznate kao poslastica, ali i kao lijek. Zapisi o upotrebi gljiva u prehrambene i ljekovite svrhe datiraju još od Hypokrata, grčkog liječnika. Gljive su jedan od važnijih sastojaka u tradicionalnoj medicini zbog svog ljekovitog potencijala i ljekovitih svojstava, a trenutačno su u fokusu brojnih istraživanja zbog svojih terapeutskih sposobnosti. Nutritivne prednosti gljiva prvenstveno su vidljive u značajnom izvoru esencijalnih bjelančevina, neprobavljivih ugljikohidrata, nezasićenih masti, minerala, kao i raznih vitamina koji su poboljšali njihovu potrošnju, a što je rezultiralo razvojem raznih prerađenih proizvoda od gljiva. Zapisi o nutritivnom, nutriceutskom i terapeutskom potencijalu gljiva i njihovoj upotrebi kao funkcionalnoj hrani ukazuju na ogroman potencijal bioaktivnih spojeva prisutnih u gljivama. Buduća istraživanja trebaju biti usmjerena na razvoj procesa prerade uz zadržavanje bioaktivnih komponenti gljiva i valorizaciju otpada koji nastaje tijekom prerade. Također, potrebno je unaprijediti mehanizme djelovanja bioaktivnih komponenti gljiva kako bi se utvrdile njihove različite uloge i funkcije u prevenciji i liječenju bolesti.

Keywords

bioaktivne tvari; gljive; nutritivni sastav; prerada; zdravstvena dobrobit

Hrčak ID:

287450

URI

https://hrcak.srce.hr/287450

Publication date:

14.12.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 1.085 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.