Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.31727/gzb.45.6.11

Dorada i skladištenje krumpira

Ana Matin ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Karlo Špelić orcid id orcid.org/0009-0009-0467-054X ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tajana Radić ; Hrvatska poljoprivredna komora, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Vašarević ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Božidar Matin ; Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Full text: croatian pdf 98 Kb

page 110-115

downloads: 333

cite

Download JATS file


Abstract

Krumpir (Solanum tuberosum L.) je kroz povijest bio važan izvor hrane u svijetu. Kako bi se krumpir mogao koristiti kroz cijelu godinu potrebno je očuvati njegova fizikalna i kemijska svojstva doradom. U doradu krumpira pripada sušenje, čišćenje, sortiranje i preradu u gotove proizvode. Nakon berbe krumpira gomolji se čiste od zemlje i primjesa, dok zdravi i kvalitetno očišćeni gomolji odlaze na skladištenje. Krumpir se čuva u privremenim i stalnim skladištima na optimalnoj temperaturi skladištenja. Održavanjem optimalnih uvjeta u skladištima koji obuhvaćaju praćenje temperature, vlažnosti i sastava zraka smanjuju se gubici na najmanju moguću mjeru (oko 3,7 %), a gomolji održavaju i zadovoljavajuću kvalitetu. Slijedom navedenog, cilj ovog rada je utvrditi i dati pregled za najpovoljniji način dorade i skladištenja krumpira

Keywords

krumpir; dorada; skladištenje

Hrčak ID:

287459

URI

https://hrcak.srce.hr/287459

Publication date:

14.12.2022.

Article data in other languages: english

Visits: 986 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.