Skip to the main content

Original scientific paper

PRIMJENA ORGANSKOG SELENA U HRANIDBI JANJADI

Branko Kopić ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Zvonko Antunović ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Marcela Šperanda ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Zdenko Steiner ; Poljoprivredni fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Ivica Matanić ; Alltech Biotehnologija d.o.o., Zagreb, Hrvatska
Valentina Rajković ; Filozofski fakultet Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 71 Kb

page 73-78

downloads: 757

cite


Abstract

Selen je esencijalni mikroelement u ljudi i životinja i njegov unos hranom često nije dostatan u mnogim zemljama svijeta. Zbog toga se u obroke životinja dodaju pripravci selena različitog podrijetla. Najčešće korišteni pripravci su anorganskog (natrij selenit), a u posljednje vrijeme i organskog podrijetla (Sel-PlexTM). Istraživanje je provedeno na 30 janjadi u dobi od 60 dana tijekom 50 dana tova, podijeljenih u dvije skupine. Janjad je hranjena livadnim sijenom i krmnim smjesama istog sastava, u kontrolnoj skupini uz dodatak 0.03% natrij selenita, a u pokusnoj skupini uz dodatak iste količine
organskog selena (Sel-PlexTM, Alltech, Inc.). Koncentracija selena u krvi utvrđena je grafitnom tehnikom. Tjelesne mase janjadi kontrolne i pokusne skupine bile su ujednačene, kako 25. dana (27,83 kg: 27,96 kg), tako i 50. dana (36,20 kg: 36,03 kg), kao i prosječni dnevni prirasti (344g : 347g). Utvrđena je statistički značajno (P<0,05) viša koncentracija selena u krvnom serumu janjadi, 25. i 50. dana tova u pokusne skupine (90,75 i 100,09 μg/L) u odnosu na janjad kontrolne skupine (49,45 i 79,10 μg/L). Nešto viša aktivnost enzima glutation peroksidaze u punoj krvi, ali bez značajnih razlika, utvrđena je u pokusne u odnosu na kontrolnu skupinu janjadi u oba mjerenja. Na temelju koncentracija selena u krvi, zaključujemo da je tovna janjad bolje iskoristila organski izvor selena, što nije utjecalo na proizvodne pokazatelje tijekom 50 dana tova.

Keywords

janjad; organski selen; anorganski selen; proizvodna svojstva; krv

Hrčak ID:

26507

URI

https://hrcak.srce.hr/26507

Publication date:

30.4.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 1.732 *