Skip to the main content

Professional paper

PREDODŽBA POTROŠAČA O KAKVOĆI PILEĆEG MESA

Zlata Gajčević ; Poljoprivredni fakultet Svučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Igor Kralik ; Poljoprivredni fakultet Svučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zdravko Tolušić
Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Svučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Maja Tolušić ; J. Huttlera 4, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 64 Kb

page 103-108

downloads: 728

cite


Abstract

Potrošnja svježeg mesa u nas u 2005. godini iznosi 52 kg po članu kućanstva od čega se najviše konzumira meso peradi (19,61 kg). Istraživanje predodžbe potrošača o kakvoći pilećeg mesa provedeno je na 500 ispitanika u pet Slavonskih županija. Potrošači radije kupuju i jedu piletinu domaćih proizvođača (96%) i pri kupovini im je važan brand proizvoda (63%). Na osnovi dobivenih odgovora 11% ispitanika u svom jelovniku svakodnevno ima pileće meso. Jedanput tjedno piletinu jede njih 74% dok se 15% ispitanika izjasnilo kako pileće meso jede jedanput mjesečno. S obzirom da postoji navika priređivanja piletine u kućanstvima, 7% ispitanika jede ovo meso kuhano, 15% prženo, 16% pohano i čak 68% ispitanika jede meso peradi na sva tri načina pripreme. Većina anketiranih, oko 42% pilećim mesom najčešće se snabdijeva iz vlastite proizvodnje, kupnjom u trgovačkim centrima njih 38%, u mesnicama 12% a svega 8% ispitanika piletinu kupuje na tržnici. Kupcima pilećeg mesa pri njegovoj kupovini glavni kriterij su kakvoća (65%) a zatim cijena (35%). S obzirom na kakvoću i cijenu najčešće se odlučuju za kupovinu svježeg mesa (78%) i to punovrijednih dijelova (89%). Iz rezultata provedene ankete 52% ispitanika smatra da je najvažniji pokazatelj kakvoće pilećeg mesa zdravstvena ispravnost dok 20% smatra da je to prehrambena kakvoća.
Rok uporabe i mogućnost čuvanja proizvoda kao najvažniji pokazatelj kakvoće pilećeg mesa smatra 14% ispitanika, isto kao i nutritivnu vrijednost (14%). Potrošači pilećeg mesa svjesni su njegovih prednosti pred ostalim vrstama mesa. Pileće meso sadrži visoki postotak bjelančevina a mali udio masti i kolesterola. Važno je naglasiti kako masti u pilećem mesu sadrže više nezasićenih u odnosu na zasićene masne kiseline. S ovim podatkom upoznato je čak 76% ispitanika. Prema svom nutritivnom sastavu meso pilića svrstava se u dijetetske proizvod.

Keywords

potrošači; pileće meso; kakvoća

Hrčak ID:

26511

URI

https://hrcak.srce.hr/26511

Publication date:

30.4.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 2.094 *