Skip to the main content

Original scientific paper

UTJECAJ RAZLIČITIH ULJA U HRANI ZA NESILICE NA KAKVOĆU JAJA I SADRŽAJ MASNIH KISELINA U ŽUMANJKU JAJETA

Gordana Kralik ; Poljoprivredni fakultet Svučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zoran Škrtić ; Poljoprivredni fakultet Svučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zlata Gajčević ; Poljoprivredni fakultet Svučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Danica Hanžek ; Poljoprivredni fakultet Svučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 86 Kb

page 115-125

downloads: 783

cite


Abstract

Istraživanje je provedeno na 90 nesilica hibrida Hy-Line u dobi od 32 tjedana. Nesilice su podijeljene u tri skupine, hranjene komercijalnom smjesom za nesilice sa 17% sirovih bjelančevina i 11,60 MJ/kg ME. Istraživanje je trajalo 28 dana. Kontrolna skupina nesilica (K) u smjesi je dobivala 5% sojinog ulja, a pokusne skupine (P1 i P2) hranjene su sa smjesama koje su sadržavale kombinaciju ribljeg i repičinog ulja u različitim udjelima. Smjesa skupine P1 sadržala je 3,5% ribljeg ulja i 1,5% repičinog ulja, dok je P2 skupina u smjesi dobivala 1,5% ribljeg ulja i 3,5% repičinog ulja. Tijekom istraživanja, kod nesilica kontrolirana su proizvodna obilježja: masa na početku i kraju istraživanja (g), konzumacija hrane (g), i intenzitet nesivosti (%). Na kraju razdoblja istražena je kakvoća jaja (n=17 po skupini) 28. dana pokusa (svježe jaje), te 14. dana nakon pohrane jaja na 4 °C i to: masa jaja, masa bjelanjka i žumanjka, masa i debljina ljuske, čvrstoća ljuske, indeks oblika, visina bjelanjka, pH bjelanjka, boja žumanjka i HU (Haugh units). Na uzorku od šest žumanjaka po skupini određeni su produkti peroksidacije lipida (TBARS) izraženi u mM x g-1 uzorka. Za određivanje kakvoće jaja korišteni su uređaji: Eggshell Force Gauge Model-II, Egg Multi-Tester EMT-5200, elektronski mikrometar, vaga PB 1502-S, pH metar MP120 i spektrofotometar UV/VIS JENWAY 6305. Sadržaj masnih kiselina u lipidima žumanjka odrečen je na 5 uzoraka iz svake skupine pomoću Chrompack CP-9000 kromatografa s plameno ionizacijskim detektorom. Udio eikozapentaenske kiseline (EPA, C20:5n-3), dokozaheksaenske (DHA, C22:6n-3), α-linolenske (LNA, C18:3n-3), PUFA n-3, PUFA n-6 te omjer PUFA n-6 i PUFA n-3, prikazan je u postotku u odnosu na ukupan sadržaj masnih kiselina u mastima žumanjka. Razlike između skupina utvrđene su pomoću t-testa. Za analizu podataka korišten je program Statistica 7.1 (StatSoft, Inc.1984-2005). Utvrđene su statistički vrlo visoko značajne razlike (P<0,001) između završne mase nesilica K i P1 skupine odnosno K i P2 skupine. Između završne mase nesilica skupina P1 i P2 nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0,05). U oba razdoblja ispitivanja kakvoće jaja (svježe jaje i 14 dana čuvano jaje) nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0,05)
u masi jaja, boji žumanjka, visini bjelanjka, indeksu oblika, HU i udjelima bjelanjka, žumanjka i ljuske. Statistički značajne razlike (P<0,05) u oba ispitivana razdoblja utvrđene su kod čvrstoće i debljine ljuske i vrijednostima pH bjelanjka. Vrijednosti lipidne peroksidacije mjerene u žumanjcima jaja prvog odnosno 14. dana čuvanja jaja na 4°C statistički su vrlo visoko značajne (P<0,001). Veći sadržaj (P<0,05) EPA, DHA, LNA odnosno PUFA n-3 kiselina zabilježen je u mastima žumanjaka P1 skupine u odnosu na kontrolnu i P2 skupinu. Sadržaj PUFA n-6 bio je znatno veći (P<0,05) u žumanjcima kontrolne skupine u odnosu na skupine P1 i P2. Povoljniji omjer PUFA n-6/n-3 utvrđen je u mastima žumanjaka P1 skupine u odnosu na kontrolnu i P2 skupinu (P<0,05).

Keywords

nesilice; sojino; repičino i riblje ulje; kakvoća jaja

Hrčak ID:

26514

URI

https://hrcak.srce.hr/26514

Publication date:

28.6.2007.

Article data in other languages: english

Visits: 2.070 *