Review article
UNOS MESA - VAŽNOST I PREPORUKE
Janez Salobir
; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Domžale, Slovenia
Abstract
Cilj rada je dati pregled uloge mesa u prehrani ljudi. Rad je usmjeren na prilagodbu ljudi na svaku vrst hrane i hranidbenu vrijednost mesa te njegov doprinos zadovoljavanju hranidbenih potreba. Opisan je utjecaj uzimanja mesa na pojavu nekih bolesti te činjenicu da je preispitivanje epidemioloških podataka pokazalo da se veći rizik za rak pogrešno pripisuje visokom unošenju mesa; rizik je daleko više povezan s niskim unošenjem voća i povrća te drugim rizičnim čimbenicima načina života. Na kraju je pregled današnjih preporuka u vezi s uzimanjem mesa. Zbog svoje visoke hranidbene vrijednosti meso zadržava važnu ulogu u razumnoj prehrani ljudi.
Keywords
unos mesa; razvoj; hranidbene potrebe; zdravlje; preporuke
Hrčak ID:
26523
URI
Publication date:
28.6.2007.
Visits: 2.647 *