Professional paper
HRANJIVA VRIJEDNOST PAŠNJAKA PEHČEVSKE REGIJE R. MAKEDONIJE
Tatjana Prentovič
; Fakultet poljoprivrednih nauka i hrane, Univerzitet u Skopju, Skopje, R. Makedonija
Vladimir Djabirski
; Fakultet poljoprivrednih nauka i hrane, Univerzitet u Skopju, Skopje, R. Makedonija
Nikola Pacinovski
; Univerzitet u Skopju, Institut za sločarstvo, Skopje, R. Makedonija
Goce Cilev
; Univerzitet u Skopju, Institut za stočarstvo, Skopje, R. Makedonija
Abstract
U istraživanju je određena proizvodno hranjiva vrijednost pašnjaka u regiji Milovo, Pehčevsko područje (Maleševski okoliš), Istočna Makedonija, gdje se uobičajeno uzgajaju mali preživači (ovce i koze). Na osnovi botaničkog sustava pašnjaka, utvrđena je najveća zastupljenost trava (fam. Poaceae) sa 46%, mahunarki (fam. Fabaceae) sa 23%, korova, travolikih biljaka od kojih kao vrste Carex flava L. i Juncuns conglomeratus L. su bile zastupljene sa 12% i zeljanice koje su bile zastupljene sa 19% (Carum carvi L.-3%, Rumex acetosella-6% i Sonshus arvensis – 10%). Ustanovljeno je da pašnjak sadrži 23% visokokvalitetnih vrsta, 4% vrste vrlo dobre kakvoće, 18% vrste dobre kakvoće i 56% bezvrijednih vrsta. Imajući u vidu ove podatke, izračunata je hranjiva vrijednost pašnjaka po
Ellenbergu (1952), modificiranoj po Šoštariću-Pisačiću i Kovačeviću (1968) i ona iznosi 37%. Produktivna vrijednost pašnjaka iznosila je 0,68 t/ha suhe mase, dok je energetska vrijednost istog pašnjaka iznosila 7,48 MJ/kg.
Keywords
pašnjak; botanički sastav; suha masa; hranidbena vrijednost; mali preživači
Hrčak ID:
26525
URI
Publication date:
28.6.2007.
Visits: 1.722 *