Original scientific paper
OMJER MLIJEČNE MASTI I BJELANČEVINA KAO INDIKATOR HRANIDBENOG STATUSA HOLSTEIN KRAVA PRI RAZLIČITOM STADIJU I REDOSLIJEDU LAKTACIJE
Sonja Jovanovac
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku Sveučilšte J.J. Strosmayera u Osijeku, Hrvatska
Vesna Gantner
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku Sveučilšte J.J. Strosmayera u Osijeku, Hrvatska
Nikola Raguž
; Poljoprivredni fakultet u Osijeku Sveučilšte J.J. Strosmayera u Osijeku, Hrvatska
Krešimir Kuterovac
; Agrokor d.o.o.,zagreb, Hrvatska
Drago Solić
; Hrvatski stočarski centar, Ilica 101, Zagreb, Hrvatska
Abstract
U istraživanju je korišteno 86.369 zapisa o količini i sastavu mlijeka holstein krava iz kontrole mliječnosti u razdoblju od siječnja 2004. do listopada 2005. godine. Uzorci mlijeka prikupljani su mjesečno prema alternativnoj AT4 metodi koju Hrvatski stočarski centar primjenjuje u redovitoj kontroli mliječnosti. Analiza raspodjele uzoraka mlijeka s obzirom na širinu omjera mliječne masti i bjelančevina (M/B omjer) pokazala je da je u 61,41% uzoraka taj omjer bio u granicama između 1,1 i 1,5, što ukazuje na primjerenu opskrbljenost obroka sirovom vlakninom. Preveliki omjer mliječne masti i bjelančevina (M/B > 1,5) utvrđen je u 11,45% uzoraka, a premali (< 1,1) u 27,14% uzoraka mlijeka, što ukazuje na obilnu odnosno slabu opskrbljenost obroka sirovom vlakninom. Za razliku od stadija laktacije, redoslijed laktacije nije imao utjecaja na promjenu distribucije uzoraka mlijeka s obzirom na M/B omjer. Tijekom laktacije u najvećem je broju uzoraka utvrđen optimalni M/B omjer (između 1,1 i 1,5), s varijacijama od 54,74% u 1. mjesecu do 64,44% u 10. mjesecu laktacije. Udio uzoraka s M/B omjerom iznad 1,5 bio je najveći u ranom stadiju laktacije (23%), ukazujući na postojanje energetske manjkavosti. U srednjem i kasnom stadiju laktacije broj uzoraka s omjerom većim od 1,5 postepeno se smanjivao. Broj uzoraka mlijeka s M/B omjerom manjim od 1,1 bio je najveći u 10. mjesecu laktacije (30,74%), što ukazuje na nerazmjer u strukturi obroka s obzirom na potrebe krava u tom stadiju laktacije. Rezultati upućuju na potrebu individualnog pristupa u praćenju analiza sastojaka mlijeka te M/B omjera u cilju jednostavnog i brzog otkrivanja i poboljšanja kakvoće i sastava obroka krava u laktaciji, pri čemu valja voditi računa o stadiju laktacije.
Keywords
krave; holstein pasmina; kontrola mliječnosti; omjer mliječne masti i bjelančevina; redoslijed i stadij laktacije; hranidbeni status
Hrčak ID:
26792
URI
Publication date:
4.9.2007.
Visits: 1.724 *