Skip to the main content

Review article

MIKOTOKSINI I ZDRAVLJE ŽIVOTINJA: OD OKCIDACIJSKOG STRESA DO ISPOLJAVANJA GENA

Peter F. Surai ; Scottish Agricultural College, Edinburgh, Scotland, UK; Univesity of Glasgow, UK;
Miklos Mezes ; Szent István University, Gödöllő, Hungary
Sergey D. Melnichuk ; National Agricultural University, Kiev, Ukraine
Tatiana I. Fotina ; Sumy National Agrarian University, Ukraine


Full text: english pdf 73 Kb

page 35-43

downloads: 1.769

cite


Abstract

Kontaminiranje hrane mikotoksinima je globalni problem. S tim u svezi nekoliko je neriješenih pitanja. Prvo, više od 25% svjetske proizvodnje žitarica kontaminirano je mikotoksinima. Osobito mikotoksini fuzarijuma (tzv.poljski mikotoksini) kontaminiraju do 100% žitarica. Budući da ovi mikotoksini dolaze iz polja teško ih je suzbiti pa i različiti tehnički postupci uključujući i selekciju biljaka na otpornost na mikotoksine nisu dali značajnije rezultate. Drugo, razvijene analize odnose se samo na oko 30 važnijih mikotoksina. Zato ako je i nalaz analitičkog laboratorija da "nisu nađeni mikotoksini" znači da nije nađeno 10-30 analiziranih mikotoksina. Što se tiče ostalih, nema odgovora. Treće, uzorkovanje za analizu mikotoksina vrlo je teško i važan je izvor pogrešaka. Četvrto, nema sigurnih razina mikotoksina zbog sinergetskih interakcija mnogih mikotoksina: nekoliko mikotoksina u malim koncentracijama
može prouzročiti više problema nego jedan štetan u većoj količini. Noviji rezultati pokazuju da u mnogo slučajeva svojstva aktivne membrane raznih mikotoksina određuju njihovu toksičnost. Doista, ugrađivanje mikotoksina u strukture membrane uzrokuje razne štetne promjene. Te su promjene povezane s promjenom sastava masnih kiselina strukture membrane i s peroksidacijom drugog lanca PUFA-e u membrani. Ovo konačno oštećuje receptore membrane, prouzročivši promjene drugog niza enzima koji povezuju membranu i odgovorni su za reguliranje važnih puteva. Konačno, to prouzrokuje promjene u propusnosti membrane, fleksibilnosti i drugim važnim značajkama koje određuju funkciju membrane. Štetno djelovanje mikotoksina na DNK, RNA i sintezu bjelančevina zajedno s proapoptotičnim djelovanjem dalje djeluje na važne metaboličke puteve. Konačno dolazi do promjene u fiziološkim funkcijama, uključujući rast, razvoj i reprodukciju. Važnost oksidacijskog stresa i peroksidacije lipida u svim tim procesima potvrđuje zaštitno djelovanje prirodnih antioksidanata protiv toksičnosti mikotoksina. Međutim, zaštitno djelovanje antioksidanata, uključujući selen, ograničene je vrijednosti i kombinacija. Vezanje mikotoksina s prirodnim antioksidantima mogao bi biti sljedeći korak u sprječavanju štetnog djelovanja u proizvodnji životinja i peradi.

Keywords

mikotoksini; zdravlje životinja; oksidacijski stres; ekspresija gena

Hrčak ID:

26998

URI

https://hrcak.srce.hr/26998

Publication date:

10.3.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 3.367 *