Skip to the main content

Original scientific paper

DJELOTVORNOST PROBIOTSKOG PRIPRAVKA „PROBIOS 2B“ U HRANIDBI JARADI

Zvonko Antunović ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Marcela Šperanda ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Đuro Senčić ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Matija Domaćinović ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Josip Novoselec ; Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Full text: croatian pdf 74 Kb

page 73-78

downloads: 488

cite


Abstract

Istraživanje je provedeno s 30 jaradi, pasmine francuska alpina, po odbiću, u dobi od 70 do 110 dana, podijeljeno u dvije skupine. Osnovica obroka jaradi bilo je sijeno lucerne i smjesa koncentriranih krmiva (kukuruz - 50%, pšenica - 25%, sojina sačma - 15%, pšenične posije 8%) uz dodatak stočne krede od 2%. Hranidba je bila po volji. Jarad kontrolne i pokusne skupine hranjena je istim obrokom, uz dodatak 0,1% probiotika Bioplus 2B (Bacillus licheniformis i Bacillus subtilis). Analizirajući tjelesne mase jaradi vidljivo je da je na kraju pokusa jarad pokusne skupine imala značajno (P<0,05) više tjelesne mase u odnosu na jarad kontrolne skupine (22,20kg:21,54 kg). Dnevni prirasti jaradi obje skupine nisu se značajno razlikovali, iako je vidljivo da je jarad pokusne skupine imala veće dnevne priraste u usporedbi s jaradi kontrolne skupine (151,38 g:140,27 g). Eksterijerne mjere jaradi pokusne skupine (tjelesne mjere i indeksi anamorfizma, tjelesnih proporcija i tjelesne kondicije) nisu se značajno razlikovale od jaradi kontrolne skupine. U krvnom serumu jaradi pokusne skupine utvrđene su značajno (P<0,05) niže koncentracije ureje i triglicerida u odnosu na kontrolnu skupinu. Ove promjene, uz utvrđene nešto niže koncentracije glukoze i kolesterola, ukazuju na umjeren porast metaboličke aktivnosti u jaradi pokusne skupine, na što upućuju i proizvodni pokazatelji jaradi.

Keywords

jarad; probiotik; proizvodna i eksterijerna svojstva; krv

Hrčak ID:

27001

URI

https://hrcak.srce.hr/27001

Publication date:

12.5.2008.

Article data in other languages: english

Visits: 1.367 *