Skip to the main content

Professional paper

Unapređenje kvalitete prehrane u predškolskim ustanovama Istarske županije u periodu 1994. - 2013. g. kroz prikaz dva predškolska objekta

Olga Dabović Rac ; Institute of Public Health of the Istrian County
Sunčica Matanić-Stojanović ; Institute of Public Health of the Istrian County
Aleksandar Stojanović ; Institute of Public Health of the Istrian County


Full text: croatian PDF 118 Kb

page 28-28

downloads: 44

cite


Abstract

Djeca predškolske dobi osjetljivi su dio populacije za čiji je intenzivni rast i razvoj neophodna pravilna prehrana. Za vrijeme 8-10 satnog boravka u predškolskoj ustanovi trebaju zadovoljiti 80% ukupnih dnevnih energetskih i prehrambenih potreba kroz četiri obroka: zajutrak (25%), doručak (10%), ručak (30%) i užinu (10%). U Istarskoj županiji pod kontinuiranim nadzorom nalaze se 27 središnjih vrtića u kojima se obavlja priprema i distribucija obroka te 55 područnih i 32 privatna vrtića u kojima se ručak doprema iz središnjih vrtića. Cilj rada: ukazati na pomake u prehrani djece u oba objekta (unutrašnjost i priobalje Istre), tijekom 1994., 2004. te 2013. godine.

Keywords

predškolci,prehrana,unapređenje

Hrčak ID:

298362

URI

https://hrcak.srce.hr/298362

Publication date:

7.1.2015.

Visits: 143 *