Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.17794/rgn.2023.2.3

UTJECAJ PRAHA KORE MANDARINE NA FILTRACIJSKA SVOJSTVA I TEMPERATURNU STABILNOST ISPLAKA NA BAZI VODE

Igor Medved orcid id orcid.org/0000-0002-8738-6983 ; Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Borivoje Pašić orcid id orcid.org/0000-0003-1919-1129 ; Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Petar Mijić orcid id orcid.org/0000-0003-3690-5787 ; Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia


Full text: english pdf 2.912 Kb

page 53-64

downloads: 269

cite


Abstract

Sve veća potražnja za energijom u svijetu, kao i trenutna geopolitička situacija, zahtijevaju od zemalja dodatna ulaganja u istraživanje i proizvodnju ugljikovodika iz vlastitih izvora. To znači da tvrtke moraju razviti nova polja koja su do sada ostala nerazrađena uglavnom zbog izuzetno zahtjevnih uvjeta u podzemlju gdje se ona nalaze (duboko more, visoka temperatura, visoki tlak, teška nafta, itd.). Razvoj ovih novih polja zahtijeva razvoj i usvajanje novih tehnologija, između ostalog, i razvoj temperaturno stabilnog bušotinskih fluida koji mogu ispuniti sve zadatke sukladno tehničkim izazovima koji se pred njih stavljaju. Osim tehnoloških izazova, raste i zabrinutost vezana uz utjecaj bušaćih operacija na okoliš. Sve navedeno potiče industriju na razvoj novih, cjenovno povoljnijih i ekološki prihvatljivih aditiva koji će moći zadovoljiti sve tehničko-tehnološke zahtjeve i izazove suvremenog bušenja. Posljednjih nekoliko godina sve je veći trend laboratorijskih istraživanja koja uključuju različite vrste biorazgradivog otpada kao potencijalnih aditiva kojima se u isplaci mogu postići korisna svojstva. U ovom radu ispituje se utjecaj praha kore mandarine na filtracijska svojstva isplake nakon procesa starenja pri povišenim temperaturama. Ovaj ekološki prihvatljivi aditiva dodavan je u isplake na bazi vode u koncentracijama od 1% i 2% na volumen vode. Ispitivanja su pokazala stabilna filtracijska svojstva isplake na bazi vode koja sadrži prah kore mandarine i nakon izlaganja isplake temperaturama višim od 130 °C.

Keywords

prah kore mandarine; isplaka; filtracija; starenje isplake

Hrčak ID:

304321

URI

https://hrcak.srce.hr/304321

Publication date:

10.6.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 887 *