Original scientific paper
https://doi.org/10.17794/rgn.2023.2.3
UTJECAJ PRAHA KORE MANDARINE NA FILTRACIJSKA SVOJSTVA I TEMPERATURNU STABILNOST ISPLAKA NA BAZI VODE
Igor Medved
orcid.org/0000-0002-8738-6983
; Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Borivoje Pašić
orcid.org/0000-0003-1919-1129
; Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Petar Mijić
orcid.org/0000-0003-3690-5787
; Faculty of Mining, Geology and Petroleum Engineering, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Abstract
Sve veća potražnja za energijom u svijetu, kao i trenutna geopolitička situacija, zahtijevaju od zemalja dodatna ulaganja u istraživanje i proizvodnju ugljikovodika iz vlastitih izvora. To znači da tvrtke moraju razviti nova polja koja su do sada ostala nerazrađena uglavnom zbog izuzetno zahtjevnih uvjeta u podzemlju gdje se ona nalaze (duboko more, visoka temperatura, visoki tlak, teška nafta, itd.). Razvoj ovih novih polja zahtijeva razvoj i usvajanje novih tehnologija, između ostalog, i razvoj temperaturno stabilnog bušotinskih fluida koji mogu ispuniti sve zadatke sukladno tehničkim izazovima koji se pred njih stavljaju. Osim tehnoloških izazova, raste i zabrinutost vezana uz utjecaj bušaćih operacija na okoliš. Sve navedeno potiče industriju na razvoj novih, cjenovno povoljnijih i ekološki prihvatljivih aditiva koji će moći zadovoljiti sve tehničko-tehnološke zahtjeve i izazove suvremenog bušenja. Posljednjih nekoliko godina sve je veći trend laboratorijskih istraživanja koja uključuju različite vrste biorazgradivog otpada kao potencijalnih aditiva kojima se u isplaci mogu postići korisna svojstva. U ovom radu ispituje se utjecaj praha kore mandarine na filtracijska svojstva isplake nakon procesa starenja pri povišenim temperaturama. Ovaj ekološki prihvatljivi aditiva dodavan je u isplake na bazi vode u koncentracijama od 1% i 2% na volumen vode. Ispitivanja su pokazala stabilna filtracijska svojstva isplake na bazi vode koja sadrži prah kore mandarine i nakon izlaganja isplake temperaturama višim od 130 °C.
Keywords
prah kore mandarine; isplaka; filtracija; starenje isplake
Hrčak ID:
304321
URI
Publication date:
10.6.2023.
Visits: 887 *