Skip to the main content

Review article

https://doi.org/10.33128/k.65.2.1

Krmiva s povećanim sadržajem antocijanina u hranidbi životinja

Josip Novoselec ; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Mihael Đurin ; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Željka Klir Šalavardić orcid id orcid.org/0000-0003-4078-6864 ; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Vinko Sičaja ; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Zvonimir Steiner ; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia
Zvonko Antunović ; Department of Animal Production and Biotechnology, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, University of J. J. Strossmayer in Osijek, Osijek, Croatia


Full text: english pdf 235 Kb

page 51-68

downloads: 169

cite


Abstract

Krmiva s povećanim sadržajem antocijanina u hranidbi životinja. Riječ antocijanin dolazi od grčkih riječi anthos, što označuje cvijet te kyanose što označuje plavu boju. Antocijanini biljkama daju crvenu, ljubičastu i plavu boju. U kiselim uvjetima se pojavljuje kao crveni pigment, a u lužnatim kao plavi pigment. Intenzivan način poljoprivredne (stočarske) proizvodnje s velikom gustoćom jedinki unutar proizvodnih objekata za životinje vrlo često pridonosi pojavi poremećaja i bolesti životinja koje ugrožavaju tu proizvodnju. Veliki problem za životinjski organizam su učinci i posljedice oksidacijskog stresa, odnosno prekomjerne proizvodnje slobodnih radikala koji su glavni uzrok metaboličkih poremećaja kod krava u prijelaznom razdoblju, a antioksidansi mogu spriječiti ili barem ublažiti ta stanja. Antocijanini kao izvor prirodnih antioksidanata imaju važnu ulogu u povećavanju antioksidacijskog potencijala koji štiti stanicu od oksidacijske štete. Biodostupnost antocijanina je relativno niska s obzirom na relativno slabu apsorpcija u probavnom sustavu životinja. Neke vrste antocijanina mogu imati pospješujući učinak na ekspresiju mRNA i aktivnost superoksid dismutaze. Na našem području kao izvor antocijanina u hranidbi domaćih životinja ponajviše se može koristiti ljubičasti kukuruz, ljubičasta pšenica, ljubičasti ječam te ljubičasti sirak, ali valja spomenuti i crnu soju, raž te crnu i crvenu rižu koji također posjeduju značajni sadržaj antocijana. Ljubičasti kukuruz ima sposobnost nakupljanja značajno više antocijanina u odnosu na komercijalne sorte običnog kukuruza.

Keywords

antocijanini; životinje; krmiva; antioksidacijski učinci; biološki učinci

Hrčak ID:

308548

URI

https://hrcak.srce.hr/308548

Publication date:

6.10.2023.

Article data in other languages: english

Visits: 809 *