Short communication, Note
Usporedba dviju metoda atomskoapsorpcijske spektrometrije za analizu selenija u hrani
Marijana Matek
Maja Blanuša
Jerica Grgić
Abstract
U ovom radu uspoređene su i opisane dvije metode atomskoapsorpcijske spektrometrije (AAS) za određivanje selenija (Se) u hrani: elektrotermalna metoda AAS (ET AAS) i hidridna tehnika AAS (HT AAS). Razaranje uzoraka za obje metode provedeno je u mikrovalnom uređaju (CEM, MDS-2000) koncentriranom dušičnom kiselinom. Mjerenju Se ET AAS metodom prethodi redukcija elementa askorbinskom kiselinom (u koju je dodan Triton X-100). Za testiranje točnosti i ponovljivosti metoda primijenjeni su standardni referentni materijali goveđe jetre i pšeničnog brašna (Bovine Liver 1577b i Wheat Flour 1567a, NIST, SAD). Granica detekcije i ponovljivost rezultata mjerenja određeni su za obje metode. Točnost određivanja Se ET AAS metodom za referentni materijal goveđa jetra i pšenično brašno iznosi 109%, odnosno 103%. Točnost mjerenja Se metodom HT AAS u istim materijalima iznosi 88%, odnosno 87%. Granica detekcije mjerenja Se metodom ET AAS je 1 µg Se/L, a metodom HT AAS 0,02 µg Se/L. Ponovljivost rezultata mjerenja ET AAS metode kreće se od 5 do 11%, a HT AAS metode od 14 do 17%. Obje metode daju sličnu ponovljivost i točnost rezultata, ali je znatna razlika u njihovoj osjetljivosti.
Keywords
elektrotermalna atomskoapsorpcijska spektrometrija; granica detekcije; hidridna tehnika; hrana; ponovljivost; selenij; standardni referentni materijali; točnost mjerenja
Hrčak ID:
2713
URI
Publication date:
14.9.1999.
Visits: 7.421 *