Skip to the main content

Professional paper

https://doi.org/10.11608/sgnj.29.2.5

Analiza utjecaja starenja medicinskih sestara na profesiju sestrinstva u Hrvatskoj

Blaženka Gorupić ; Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Gajeva 2, 49 217 Krapinske Toplice, Hrvatska *
Vesna Liber ; Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Mirka Crkvenca 1, 49 000 Krapina, Hrvatska

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 102 Kb

page 120-126

downloads: 0

cite

Full text: english pdf 102 Kb

page 120-126

downloads: 0

cite


Abstract

Rad proučava utjecaj demografskog starenja na zdravstveni sustav i sestrinsku profesiju u Hrvatskoj, s naglaskom na integraciju starije populacije u društvo radi izbjegavanja njihove pasivizacije. U uvodu se razmatra složenost fenomena starenja, uključujući porast udjela osoba starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu, promjene u percepciji starenja te njegove socijalne i zdravstvene implikacije.
Poseban je fokus rada na starenju medicinskih sestara u Hrvatskoj, pri čemu se analiziraju demografski trendovi koji pokazuju povećanje starosne strukture stanovništva i njihove posljedice na radnu snagu u zdravstvu. Razmatra se jaz između rastućih potreba za zdravstvenom skrbi i dostupnosti kvalificiranog osoblja, uzimajući u obzir kako starenje radne snage utječe na kapacitete zdravstvenog sustava.
U zaključku se ističe važnost očuvanja radne snage u sestrinstvu. Preporučuje se promicanje suradnje među generacijama medicinskih sestara i kreiranje prilagođenih politika umirovljenja koje bi maksimalno iskoristile iskustvo starijih medicinskih sestara. Naglasak je na osiguranju kvalitetne zdravstvene skrbi, prevladavanju izazova nedostatka radne snage i unapređenju profesionalnog zadovoljstva tijekom svih faza karijere medicinskih sestara.

Keywords

starenje; demografski trendovi; medicinske sestre; zdravstveni sustav; politika umirovljenja

Hrčak ID:

320097

URI

https://hrcak.srce.hr/320097

Publication date:

16.8.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *