Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.15255/KUI.2023.059

Utjecaj sušenja na nutritivnu, mikrobiološku i senzornu vrijednost Diospyros kaki L. (japanske jabuke) koja se konzumira u Hercegovini

Josipa Primorac ; University of Mostar, Faculty of Agriculture and Food Technology, Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb, Croatia
Andrea Humski orcid id orcid.org/0000-0003-3027-1306 ; Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 143, 10 000 Zagreb, Croatia
Nada Vahčić ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Pierottijeva 6, 10 000 Zagreb, Croatia
Višnja Vasilj ; University of Mostar, Faculty of Agriculture and Food Technology, Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, Bosnia and Herzegovina
Anita Lalić orcid id orcid.org/0000-0002-3318-2539 ; University of Mostar, Faculty of Agriculture and Food Technology, Biskupa Čule bb, 88 000 Mostar, Bosnia and Herzegovina *

* Corresponding author.


Full text: english pdf 647 Kb

page 389-397

downloads: 53

cite


Abstract

Diospyros kaki L. (japanska jabuka) je iz azijskih zemalja proširena u Hercegovinu, gdje se uglavnom konzumira svježa. U ovom radu ispitane su razlike u nutritivnim, mikrobiološkim i senzorskim vrijednostima japanske jabuke konzumirane u jednoj od hercegovačkih regija i koje su evidentirane nakon sušenja pri 70 °C/12 h, 85 °C/10,5 h i 100 °C/ 5,5 h, zajedno s njihovim utjecajem na teksturu, masu i sastav ploda. Posebno se ističe povećanje udjela šećera, što ukazuje na to da bi sušena japanska jabuka mogla biti zdrav međuobrok. Za sve uzorke nije uočeno znatno povećanje zastupljenosti mikroorganizama. Jabuke sušene u dehidratoru imale su najbolje očuvana nutritivna svojstva i senzorski su najbolje ocijenjene. Zbog visokog sadržaja vode i posmeđivanja uzorak sušen na 100 °C u autoklavu nije upotrijebljen prilikom senzorskog ocjenjivanja.

Keywords

Japanske jabuke; sušenje; nutritivni sastav; senzorska analiza; mikrobiologija

Hrčak ID:

320584

URI

https://hrcak.srce.hr/320584

Publication date:

16.9.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 205 *