Skip to the main content

Review article

ULOGA VOJNE OBUKE U PROFESIONALNOM VOJNOM OBRAZOVANJU

Jadranka Herceg ; Sveučilište u Zagrebu, Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“
Eduard Krajačić ; Prijediplomski sveučilišni studijski program Vojno vođenje i upravljanje


Full text: croatian pdf 1.224 Kb

page 44-69

downloads: 0

cite


Abstract

Vojna obuka, kao neizostavni dio profesionalnoga vojnog obrazovanja, u sebi sadrži specifične sadržaje, koje je potrebno kontinuirano istraživati i usavršavati. Svaka vojna osoba treba biti uvježbana za borbu i pobjedu u njoj.
Uspjeh se nikada ne događa slučajno, već je produkt kvalitetne vojne obuke, tj. provođenja aktivnosti koje omogućavaju znanje, vještine, samostalnost i odgovornost, tj. kompetencije, potrebne za obavljanje dodijeljene dužnosti. Iako je za kvalitetnu vojnu obuku bitan i kvalitetan program, njezina kvaliteta prvenstveno ovisi o kompetentnom vojnom obučavatelju.
S obzirom na to da u sustavu profesionalnoga vojnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj još uvijek nisu propisane kompetencije koje bi vojni obučavatelj trebao imati kako bi kvalitetno obavljao svoj posao, svrha i cilj ovoga rada jest dokazati potrebu za kreiranjem kompetencijskog profila i mikrokvalifikacije vojnog obučavatelja kao edukatora, ali i supervizora u procesu vojne obuke.

Keywords

vojna obuka; profesionalno vojno obrazovanje; kompetencijski profil vojnog obučavatelja; mikrokvalifikacija; osiguranje kvalitete

Hrčak ID:

320821

URI

https://hrcak.srce.hr/320821

Publication date:

23.9.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *