Skip to the main content

Original scientific paper

Utjecaj temperature pohranjivanja na aktivnost ukupnih peroksidaza u nepročišćenom ekstraktu iglica smreke (Picea abies L. Karst.)

Elizabeta Has-Schön
Hrvoje Lepeduš
Ljiljana Jerabek
Vera Cesar


Full text: english pdf 111 Kb

page 349-353

downloads: 1.892

cite


Abstract

Peroksidaze su enzimi s brojnim funkcijama u biljnim stanicama. Stoga su ovi enzimi zanimljiv predmet suvremenih biokemijskih istraživanja. Svrha ovoga rada bila je ispitati utjecaj pohranjivanja kroz 30 dana pri različitim temperaturama na aktivnost ukupnih peroksidaza u nepročišćenom ekstraktu iz jednogodišnjih iglica smreke. Aktivnost ukupnih peroksidaza određivana je reakcijom proteinskoga ekstrakta s gvajakolom i H2O2. Količina obojenoga produkta proporcionalna je apsorbanciji na 470 nm. Mjerenja su vršena svaki dan prvih 10 dana, a nakon toga u slijedeće dane pokusa: 12., 14., 16., 18. i 30. Ekstrakti pohranjeni 30 dana bili su podvrgnuti nativnoj elektroforezi na poliakrilamidnome gelu te inkubirani sa supstratima peroksidaza, a intenzitet obojenja vrpci kvantitativno je određen. Uočene su tri različite ovisnosti o temperaturi pohranjivanja. Ekstrakti čuvani na –196 °C i –20 °C nisu promijenili aktivnost, uzorcima čuvanim na +24 °C i +37 °C aktivnost se smanjila, dok se onima čuvanim na +4 °C povećala. Analiza elektroferograma pokazala je postojanje dva izoenzima, pri čemu je zbroj njihovih pojedinačnih aktivnosti za svaku temperaturu pohranjivanja sličan onoj izmjerenoj spektrofotometrijski. Nije bilo razlike u broju i udjelu izoenzima između uzoraka. Preporuča se određ eni način pohranjivanja enzimskoga ekstrakta iz iglica smreke. .

Keywords

Hrčak ID:

41

URI

https://hrcak.srce.hr/41

Publication date:

15.9.2005.

Article data in other languages: english

Visits: 3.209 *