Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 47. No. 6., 2024.
Professional paper
Rokovi uzgoja krumpira u različitim klimatskim područjima Republike Hrvatske
Božidar Benko
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Sanja Fabek Uher
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sanja Radman
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nevena Opačić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Corresponding author.
Abstract
Najvažniji klimatski čimbenik koji ograničava uzgoj krumpira je temperatura. Minimalne temperature određuju moguće vrijeme sadnje, odnosno rok uzgoja, a maksimalne mogu negativno utjecati na vegetativni rast i rast gomolja. Optimalne temperature zraka za vegetativni rast krumpira su između 20 i 25 °C, dok su za nalijevanje i rast gomolja optimalne temperature tla između 15 i 20 °C. Tijekom vegetacije, ovisno o klimatu, krumpir zahtijeva 500 do 700 mm oborina. Posljednjih godina izražena su variranja kako u količini tako i u intenzitetu oborina, što povećava rizik od isušivanja korijenovog sustava, odnosno gušenja u slučaju velike količine oborina u kratkom vremenu. Ako se biološki zahtjevi krumpira usporede sa klimatskim podacima, može se zaključiti kako je sadnjom u odgovarajućim rokovima uzgoja, u Republici Hrvatskoj moguć uzgoj gotovo cijele godine. Rizik od oštećenja niskim temperaturama moguće je dodatno smanjiti sadnjom u niske ili visoke tunele, odnosno uz direktno prekrivanje agrotekstilom odmah nakon sadnje. Tijekom ljetnih mjeseci potrebno je korištenjem sustava za navodnjavanje osigurati ravnomjernu opskrbu vodom.
Keywords
Solanum tuberosum L.; temperatura tla i zraka; oborine; period uzgoja
Hrčak ID:
324833
URI
Publication date:
15.12.2024.
Visits: 0 *