Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Rokovi uzgoja krumpira u različitim klimatskim područjima Republike Hrvatske

Božidar Benko ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *
Sanja Fabek Uher ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Sanja Radman ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nevena Opačić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 101 Kb

str. 62-68

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Najvažniji klimatski čimbenik koji ograničava uzgoj krumpira je temperatura. Minimalne temperature određuju moguće vrijeme sadnje, odnosno rok uzgoja, a maksimalne mogu negativno utjecati na vegetativni rast i rast gomolja. Optimalne temperature zraka za vegetativni rast krumpira su između 20 i 25 °C, dok su za nalijevanje i rast gomolja optimalne temperature tla između 15 i 20 °C. Tijekom vegetacije, ovisno o klimatu, krumpir zahtijeva 500 do 700 mm oborina. Posljednjih godina izražena su variranja kako u količini tako i u intenzitetu oborina, što povećava rizik od isušivanja korijenovog sustava, odnosno gušenja u slučaju velike količine oborina u kratkom vremenu. Ako se biološki zahtjevi krumpira usporede sa klimatskim podacima, može se zaključiti kako je sadnjom u odgovarajućim rokovima uzgoja, u Republici Hrvatskoj moguć uzgoj gotovo cijele godine. Rizik od oštećenja niskim temperaturama moguće je dodatno smanjiti sadnjom u niske ili visoke tunele, odnosno uz direktno prekrivanje agrotekstilom odmah nakon sadnje. Tijekom ljetnih mjeseci potrebno je korištenjem sustava za navodnjavanje osigurati ravnomjernu opskrbu vodom.

Ključne riječi

Solanum tuberosum L.; temperatura tla i zraka; oborine; period uzgoja

Hrčak ID:

324833

URI

https://hrcak.srce.hr/324833

Datum izdavanja:

15.12.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *